Globaalia innovointia korona-aikana

Kirjoittaja Harri Mielonen

Kansainvälisten suhteiden ylläpitäminen ja opiskelijoiden kansainvälistymisen edistäminen on uuden alun edessä. Rajat ovat kiinni ja pandemia jyllää. Kansainvälisyys on yksi kolmesta Y-akatemian peruspilarista ja nyt tätä pilaria heilutetaan kovasti. Maailman ollessa suljettuna meidän on keksittävä uusia keinoja ylläpitää olemassa olevia Kv-verkostoja ja rakentaa uusia yhteyksiä. Digitaaliset viestintävälineet ja verkkoyhteydet ovat onneksi nykypäivänä mainiot ympäri maailmaa, joten emme ole jääneet tähän suohon harmittelemaan. Otimme Y-akatemialla härkää sarvista ja järjestimme toukokuussa 24-tunnin kansainvälisen innovaatiohaasteen.

Säännöt haasteessa ovat yksinkertaiset. Tiimit saavat toimeksiannon yrityselämän edustajalta ja seuraavan 24 tunnin aikana tiimit pohtivat, innovoivat ja tuottavat lopulta ratkaisun toimeksiantoon. Haasteen päätteeksi tiimit pitchaavat omat ideansa ja jokainen saa palautteen sekä kouluarvosanan toimeksiantajalta. Onnistunut suoritus palkitaan myös rahallisesti, sillä arvosana 7 tarkoittaa 50€, 8 tarkoittaa 200€, 9 on 400€ ja täyden kympin ideasta napsahtaa 500€.

Keväällä 2019 järjestimme haasteen pienimuotoisemmin Y-akatemian sisäisesti ja tällöin tiimit innovoivat Joensuun tapahtumapalveluille uusia markkinointi-ideoita. Hyviä ideoita syntyi ja hauskaakin oli. Minusta kaikkea täytyy aina kehitellä seuraavalle tasolle ja tämän kevään haastetta pohtiessani sain sitten saunan lauteilla idean. Ajattelin, että laitetaanpas rallivaihde päälle ja kutsutaan kevään haasteeseen mukaan kumppanuusakatemiat Limasta sekä Prahasta. Siitä sitten kyselemään Y-akatemian, Perun ja Liman kollegoilta miltä tämmöinen idea kuulostaa ja vahvan vihreä valo syttyi välittömästi kaikissa paikoissa. Haasteen toimeksiantajaksi kysyin joensuulaista ilmalaivatehdas Kelluu Oy:tä. Lyhyen palaverin jälkeen Kelluun primus motorit Jiri Jormakka ja Jouni Lintu syttyivät haasteen konseptista, joten palaset alkoivat loksahdella paikoilleen. Tämän jälkeen esittelin ideani Y-akatemian Kv-tiimille ja tiimiliideri Siiri Nykänen otti hienosti asian haltuun ja aloitimme suunnittelemaan yhdessä kokonaisuutta. Koko kv-tiimi heittäytyi hommaan mukaan pieteetillä.  Kun toukokuun alussa kutsut haasteeseen lähtivät maailmalle, tiesimme, että nyt olimme jonkun aivan uudenlaisen ja innostavan jutun äärellä.

Kuva: Ruska Tuohimaa

19.5. kello 5pm (UCT+3) toivotin yli 70 osallistujaa kolmesta eri maasta tervetulleeksi haasteen pariin. Aikaero Peruun oli kahdeksan tuntia, siksi olimme päättäneet aloitusajaksi kaikille sopivan ajan. Perussa oli aamu, Euroopassa myöhäinen iltapäivä. Olimme kaikki kokoontuneet Collaboraten International meeting room- nimiseen virtuaalihuoneeseen ja käsillä oli aivan uskomattoman hieno hetki. Asia, joka sai alkunsa pienestä ideasta saunan lauteilla, oli nyt totta. Porukkaa oli kokoontunut yhteen ympäri palloa ja maailma pieneni siinä hienossa hetkessä taas hieman. Kaikki olivat yhtä lähellä. Innostuksestani huolimatta tai juuri siksi, sain puheeni pidetyksi ja sen jälkeen Kelluu Oy:n Jiri Jormakka esitti toimeksiannon. Siinä hän haastoi tiimit keksimään globaaleja käyttötarkoituksia ilmalaivalle. Käyttötarkoituksia, joista löytyy selkeä markkina ja ansaintamalli. Sininen meri ja ylivertainen kilpailuetu mainittiin. Muutama lisäkysymys tiimeiltä ja Hey Ho, let’s innovate!

Tiimit saivat työskennellä valitsemallaan digitaalisella alustalla, Collaborateen kokoonnuttiin kolme kertaa haasteen aikana. Tämän lisäksi rakennettiin kaikkien yhteinen Whatsapp-ryhmä, jossa sai jakaa fiiliksiään ja kysellä kysymyksiä haasteen aikana. Yhteisöllisyys näyttäytyi vahvana ja heittäytyivät täysillä mukaan.  Siitä huolimatta, että pelissä oli rahapalkintoja ja tiimit kilvoittelivat toisiaan vastaan, reilu urheiluhenki oli läsnä.

Kun haaste päättyi 20.5.2020 kello 5pm (UCT+3) minulle oli palautunut sähköpostiin yhdeksän videopitchausta. Kaikki osallistuvat tiimit olivat siis selvinneet haasteesta ja saaneet homman maaliin. Pidimme Collaboratessa pienen session, jossa päätimme haasteen virallisesti. Tulosten julkistamisgaala pidettiin 22.5. 2020 ja tämä tapahtui myös Collaboratessa. Gaalassa osallistujat olivat pukeutuneet juhlallisesti omissa kotitoimistoissaan ja ilmassa oli jännitystä sekä odotusta. Katsoimme yhdessä kunkin tiimin pitchausvideon ja Kelluu Oy:n Jiri Jormakka antoi palautteen ja arvosanan lopputuloksesta.

Tiimien ideat olivat todella monipuolisia ja valmentajana oli kiehtovaa seurata, kuinka tiimit eri puolilta maailmaa käsittelivät toimeksiantoa ja miten kulttuuri näkyi aikaansaaduissa ratkaisuissa. Painotukset olivat erilaisia. Kelluun ilmalaivan mahdollisuudet nähtiin eri tavoin vuoriston ja meren maassa Perussa kuin vaikkapa keskellä Eurooppaa sijaitsevassa Tšekissä. Puhumattakaan siitä, miten täällä periferiassa Suomessa opiskelijat lähestyivät haastetta. Lopputuloksena oli ratkaisuja muun muassa kaivosteollisuuden tarpeisiin, haiden tarkkailuun, maaperän kartoitukseen arktisilla alueilla ja peliteollisuuden 3d mallintamisen kehittämiseen. Kerrassaan hienoa!

Voittajaksi selvisi perulainen tiimi, Corona ja toiseksi tuli Tekimö Y-akatemialta. Kolmas oli niin ikään Y-akatemian tiimi Miete Creations. Kolmen kärki oli todella tiukka, kaikkien näiden ideat olivat globaalin mittakaavan ideoita ja pitchaukset ammattimaista tasoa. Kelluu Oy:n Jiri oli positiivisesti yllättynyt siitä, miten laadukkaan kokonaisuuden tiimit olivat saaneet 24 tunnissa aikaan. Muidenkin tiimien ideat olivat mainioita ja osoitus siitä, kuinka tiimit olivat antaneet haasteelle kaikkensa. Perusta haasteeseen osallistuivat tiimit Corona, Ohana ja Mantra. Tsekistä mukana olivat Aconditor ja inviTAP. Y-akatemiaa edustivat Aitoo Making, Miete Creations, Tekimö ja Valke Insight. Valtavat kiitokset ja hatun nosto kaikille!

Lukuvuosi 2019-2020 alkaa olla päätöksessään, kesä tekee tuloaan ja kohta suvivirsi soi. Kansainvälisyys sen monine ulottuvuuksineen on ottanut viimeisen vuoden aikana Y-akatemiassa aimo harppauksen kohti uusia ennennäkemättömiä seikkailuja ja muuttunut ketterästi maailman muutosten mukana. 24h kansainvälinen innovaatiohaaste oli jälleen yksi askel kohti uudenlaista ekologisempaa kansainvälistä toimintamallia, jossa kansainvälisyys paljon muutakin kuin matkustamista jonnekin. Tavoitteena on, että kansainvälisyys tulee olemaan lähitulevaisuudessa luonnollinen osa Y-akatemian arkea. Tätä kehitystyötä tehdään yhdessä perulaisten ja tšekkiläisten kumppanien kanssa ja on äärimmäisen hienoa olla aktiivisesti mukana tässä toiminnassa. Kansainvälisyys rocks!

Bisionin huippuleiri Prahassa 10.2019.  Kuva: Riikka Potkonen

Tätä tekstiä kirjoittaessa rokkia korviin toimittaa norjalainen The New Death Cult. Tomaatin taimet on siirretty kasvihuoneeseen, kirsikkaluumut kukkivat kauniisti takapihalla ja muurikkapannu on kunnostettu. Kesä, voit tulla!

Niittylahdessa 28.5.2020,

Harri