Categories
Yleinen

Tiimiyrittäjänä lähes suljetussa Suomessa

Maaliskuun 13. päivä – joka sattui sopivasti perjantaille – tuli tieto, joka määritteli akatemian koko loppukevään opiskelutaipaleen uusiksi. ”Ensi viikko on etäviikko”. Jo silloin oli odotettavissa, että kaikki koulut tultaisiin sulkemaan kevääksi, ja niinhän siinä kävikin. Vasta perustettu osuuskunta Aitoo Making joutui heti alkutekijöissään miettimään, kuinka lähteä kehittelemään toimintaansa uudessa ja oudossa maailmantilanteessa. Paikalleen ei missään nimessä saisi jäädä polkemaan, joten aivot oli laitettava raksuttamaan.

Monialainen Aitoo Making koostuu 11:stä Karelia-ammattikorkeakoulun medianomi-, tradenomi-, restonomi- ja fysioterapeuttiopiskelijasta. Alusta saakka osuuskunta huomasi jäsentensä yhtenevät mielipiteet vastuullisuudesta ja ekologisuudesta, ja ne päätyivätkin ensimmäisten joukossa osuuskunnan tärkeimpiin arvoihin, joiden joukosta löytyy myös vapaus, ymmärrys, rohkeus, kunnioitus ja yhteisöllisyys. Oikeastaan jokainen arvoista vaatii yhteen hiileen puhaltamista toteutuakseen, ja tämä pääsikin testiin etäopintojen alkaessa.

Etäopiskelu on lähtenyt alun huolista huolimatta käyntiin hyvin. Paikalle ei olla jääty polkemaan, vaan projekteja on suunniteltu ahkerasti ja päästy jo tekemäänkin. Huhtikuussa Joensuun autoilijoiden tuulilaseihin ilmestyi parkkisakon näköisiä lappuja, joissa mainostettiin renkaanvaihtoa. Lisäksi vielä vähän mainontaa sosiaalisessa mediassa, ja projekti sai tuulta alleen. Kevään ohjelmistoon on kuulunut myös osallistuminen Start me up- sekä Draft -liikeideakilpailuihin sekä Y-akatemian avoimien ovien päivän järjestäminen etänä. Täysin toimettomana ei siis ole tarvinnut olla. Lisäksi osuuskunnan jäsenet ovat edenneet omissa projekteissaan kuten kirjojen lukemisessa ja oman alansa opinnoissa.

Täysin ruusuilla tanssimista etänä opiskelu ja työskentely ei tietenkään ole ollut. Kokouksista ja dialogeista on tullut kliinisempiä – small talkia ja vapaata huulenheittoa on hiukan vähemmän kuin kasvotusten nähdessä. Yhteishenkeä on kuitenkin pidetty yllä mm. etäillanistujaisten muodossa. Etäopiskelu voi myös käydä jaksamisen päälle, kun koulu ja vapaa-ajan aktiviteetit tapahtuvat samassa tilassa. Myös sosiaalisten kontaktien vähentäminen saattaa aiheuttaa stressiä, joka voi heijastua työ- ja opiskelupanokseen. Kun ihmisiä ei voi normaaliin tapaan tavata kasvotusten, myös osuuskunnan kannalta oleellinen verkostoituminen saattaa jäädä vähemmälle.

Toisaalta verkossa toimiminen luo myös uusia mahdollisuuksia joita voi hyödyntää tulevaisuudessa poikkeustilanteen lakattua olemasta. Nyt opetellaan uudenlaisia tapoja opiskella ja työskennellä etänä, ja näitä tapoja voidaan tulevaisuudessa käyttää myös Y-akatemiassa. Verkkoyhteys mahdollistaa esimerkiksi maan- tai maailmanlaajuisen yhteydenpidon ja verkostoitumisen, joka taas avaa uusia ovia ja mahdollisuuksia.

Lopuksi on hyvä todeta, että vaikka tämänhetkinen tilanne on epävarma, on loistavaa huomata kuinka hommat pystytään silti hoitamaan kunnolla ja kunnialla. Myös osuuskunta Aitoo Makingilla on nyt aikaa ja mahdollisuus miettiä ja suunnitella tulevia projektejaan huolellisesti. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.