5 AM Club

Kello yhdeksän sängystä ylös. Luen uutiset. Kahvia, leipää ja televisiota.

1.Kirjoitettu: 13.08.2020

2. Kirjapisteet: 3
3. Kirja: 5 AM Club
4. Kirjoittajat: Robin Sharma
5. Opintojakso: Johtajuus

 

Kello yhdeksän sängystä ylös. Luen uutiset. Kahvia, leipää ja televisiota. Koneelle tekemään töitä. Päivällinen. Lisää töitä tai pelaamista. Iltapala ja televisiota. Kello 22–02 nukkumaan. Toista.

Tämä on ollut vahva työrytmi projektien (varsinkin opinnäytetyötä) tehdessä. Haluisin silti käyttää enemmän aikaa omiin luoviin projekteihin, mutta aika tai jaksaminen ei riitä, kun se kuluu kaikkeen muuhun. Lähdin tästä syystä lukemaan 5 am club- kirjaa.

Kirjan suora ohje on, että joka päivä kurinalaisesti kello 5 ylös. Jotta aamu ei mene löysäillessä, kirja antaa 20/20/20 ohjeen aamun ensimmäiselle tunnille. Ensimmäiset 20 minuuttia harrasta liikuntaa ja nesteytä. Tätä kautta hormonit heräävät ja aamuun saa fokuksen. Seuraavat 20 minuuttia suunnittele tai meditoi. Se nostattaa itsetietoisuutta ja positiivisuuta. Tätä kautta luovuus ja motivaatio kasvaa. Viimeinen 20 minuuttia käytetään tavoitteiden tarkasteluun ja opiskeluun. Tieto syvenee ja itsevarmuus kasvaa. Lisää entisestään henkilökohtaista kasvua ja inspiraatiota.

Miten sitten päivän viimeiset tunnit? Kirja ohjeistaa, että kello 19–20 Syö illan viimeisen aterian. Kello 20–21 keskustele, meditoi, lue, harrasta tai rentoudu. Kello 21–22 nukkumaan viileässä ja aamun ensimmäisen tunnin tarpeet jo valmisteltuna.

Tätä rytmiä pitäisi toistaa noin 66 päivää. Ensimmäiset 22 päivää tuhotaan vanhoja tapoja. Seuraavat 22 päivää aivot alkavat kehittämään mieltä ja kehoa uutta rytmiä varten. Viimeiset 22 päivää on jo uuden rutiinin osaamista.

Kirja ohjeistaa myös aloittamaan kello 8 työt ja suoraan haastavimmasta päästä kello 13 saakka. Tämän jälkeinen aika on paras ei niin merkittävälle työlle tai palavereille. Kello 17–18 työt pakettiin ja itseään kehittämään tai sosialisoitumaan.

Näin pähkinän kuoressa elämän uudelleen rytmitykseen. Miten siis voin käyttää tätä omassa elämässäni? Pääsääntöinen vain osittain. Ongelmaksi tulee se, että olen nuori opiskelija, jonka sosiaaliset piirit koostuvat muista nuorista opiskelijoista. Jos siis haluan ylläpitää sosiaalisia suhteitani, niin aikainen nukkumaan meno ei onnistu täysin. Aamun ensimmäinen tunti ja muu päivärytmi ovat mahdollisia, mutta muuten olen väärää kohderyhmä. Varmasti lähden testaamaan 20/20/20 menetelmää ja muita sitten, kun elämä ympärillä mahdollistaa sen paremmin.

Kirja teoriat olivat hyviä ja loogisia. Muuten kirja ei ollut minun mieleinen. Tarinallistettu inspiraatioporno ei vetoa, jos yrittää löytää raakaa teoriaa ja suoraa käytännön ohjeita. Kirjan tarkoitusperät ovat hyvät, vaikka erittäin kärjistettyjä. Löydä mikä inspiroi ja on arvojen pohjaista ja tee sitä. Raha ja menestys tulee asioiden mukana. Mutta kun minua ei kiinnosta olla elävä legenda ja esimerkki muille. Haluan vain menestyä sen verran, että pärjään ja voin harrastaa huoletta asioita. Vika on siis enemmän minussa, kun luen kirjoja, jotka on tarkoitettu muille. Opin joka tapauksessa uutta ja sain teorioita testattavaksi.