A Guide to the Good Life

1.Kirjoituspäivämäärä: 19.01.2020 

2.Kirjapistemäärä: 2 

3.Teos: A Guide the to Good Life

4.Kirjan kirjoittajat: William B. Irvine 

5.Kategoria: Digitaalinen yritys- ja yhteisöviestintä 

 

A Guide the to Good Life on professori William B. Irvinen opas stoalaiseen elämäntyyliin, monet stoalaista filosofiaa käsittelevistä kirjoista ovat akateemisesti kirjoitettuja vaikealukuisia tekstejä, joista ei jää paljoakaan käteen. Irvine on onnistunut ymmärtämään keskeisimmät pointit stoalaisuuden takana ja osaa muotoilla ne käytännöllisiksi opetuksiksi, jotka voi valjastaa osaksi omaa elämää. Stoalaisen filosofian perus periaate on seurata omaa toimintaansa ja näin ollen vaikuttaa siihen niin, että toimit omien arvojesi mukaan ja tavoitteidesi saavuttamiseksi. 

 

Modern individuals rarely see the need to adopt a philosophy of life. They instead tend to spend their days working hard to be able to afford the latest consumer gadget, in the resolute belief that if only they buy enough stuff, they will have a life that is both meaningful and maximally fulfilling.” 

 

Opi arvostamaan sitä mitä sinulla on sen sijaan että hamuaisit lisää asioita 

Olen huomannut omassa elämässäni jatkuvan kuluttamisen tarpeen, mikään ei riitä aina täytyy saada uutta ja parempaa. Kun teen uuden hankinnan olen ehkä hetken iloinen siitä mutta lopulta pidän sitä itsestään selvyytenä ja suunnittelen jo seuraavaa hankintaa. Kyseinen noidankehä pyörii ympyrää ja vaikka meistä moni tiedostaa sen toimimattomuuden toimimme silti samalla kaavalla. Stoalainen ratkaisu tähän saattaa äkkiseltään kuulostaa vastenmieliseltä toteuttaa mutta se oikeasti toimii. He käyttivät negatiivista visualisointia eli visualisoit tilanteen, jossa olet menettänyt kaiken mitä sinulla on, ystävät, perheen ja omaisuutesi. Tämä harjoitus tulee tehdä omistautuneesti ei vain vilauttamalla ajatusta päässäsi vaan oikeasti paneutumalla siihen. Tiedät tekeväsi sen oikein, kun olosi on kauhea. Seurauksena on syvempi arvostus elämääsi kohtaan. Et kaipaakaan enää lisätäytteitä elämääsi vaan osaat nauttia siitä sellaisenaan, ja ennen kaikkea osaat arvostaa sinulle tärkeitä ihmisiä. 

 

“Negative visualization, in other words, teaches us to embrace whatever life we happen to be living and to extract every bit of delight we can from it. But it simultaneously teaches us to prepare ourselves for changes that will deprive us of the things that delight us. It teaches us, in other words, to enjoy what we have without clinging to it.” 

 

Vapaaehtoinen epämukavuus 

Etenkin Suomen kaltaisessa valtiossa kohtaamme harvoin fyysistä epämukavuutta. Saamme lähes aina mitä haluamme ja sen takia pidämme monia asioita itsestäänselvyytenä. Harjoittelemalla epämukavuutta esimerkiksi jättämällä syömisen harvemmaksi, kahvin juomatta, käymällä kylmässä suihkussa lämpimän sijaan viemme itsemme epämukavuus alueelle. Jos teemme tätä päivittäin opimme arvostamaan arjen mukavuuksia aivan uudella tavalla. 

 

“If we seek social status, we give other people power over us: We have to do things calculated to make them admire us, and we have to refrain from doing things that will trigger their disfavor.” 

 

Älä hae hyväksyntää muilta, tai suutu heidän käytöksestään 

On aivan sama, kuinka hyvin hoidat asiasi. Joku pahoittaa kuitenkin mielensä tai muodostaa sinusta muuten vain negatiivisen mielikuvan. Meidän on mahdotonta vaikuttaa muiden ihmisten mielipiteisiin, siispä on turha jahdata muiden ihmisten hyväksyntää. Hyväksyntää hakemalla alistut vain heidän mielipiteidensä orjaksi, joka taas johtaa sinut tavoittelemaan asioita, jotka eivät välttämättä edes ole sinulle tärkeitä. Esimerkiksi länsimaisessa yhteiskunnassa menestyksekkäiksi henkilöiksi mielletään usein rikkaat. Saatat raataa koko elämäsi vain saavuttaaksesi tuon statuksen, vaikka rikkaudella ei olisi sinulle henkilökohtaisesti sen suurempaa painoarvoa.  

Meillä kaikilla on heikkoutemme, saatamme olla kateellisia, vihaisia, välinpitämättömiä jne. Tunnistat negatiiviset tunteet itsessäsi, joten mikset soisi muille mahdollisuutta tuntea samoin. Sen sijaan että vastaat negatiiviseen tunteeseen paheksuen tai vihalla, vastaa siihen ymmärryksellä ja hyväksyen. Muuten myrkytät vain oman mielesi ja synnytät negatiivisuuden noidankehän.  

 

“It will help us to overcome our anger, says Seneca, if we remind ourselves that our behavior also angers other people: “We are bad men living among bad men, and only one thing can calm us—we must agree to go easy on one another.”