Äänityön kivijalka

En ole onneksi orkesteriäänittäjä. Matikkapääni ei vain riittäisi.

1. Kirjoitettu: 06.07.2020
2. Kirjapisteet: 3
3. Kirja: Äänityön kivijalka
4. Kirjoittajat: Jukka Laakso
5. Opintojakso: Markkinointi

 

En ole onneksi orkesteriäänittäjä. Matikkapääni ei vain riittäisi.

Äänityön Kivijalka on suomalainen äänityön raamattu. Kirja sisältää kattavan selostuksen äänen fysiikasta, äänittämisestä, mikeistä, kaiuttimista ja työpisteistä. Kirjassa on sama ongelma kuin kaikissa muissakin äänikirjoissa. Se on suunnattu enemmän musiikin tekemiseen kuin muuhun äänityöhön. Se ei silti tarkoita, että siitä ei löytyisi hyötyä muuhunkin tarkoitukseen.

Luin kirjaa pääsääntöisesti opinnäytettä varten ja varmistin myös omaa tietopohjaani äänityöstä, ettei aikaisemmat oppini ole olleet virheellisiä jollakin tapaa. Esimerkiksi lukiessani opin, että puhujan/laulajan ei kannata puhua suoraan mikkiä kohti, vaan mikin ohi. Tällöin tulee vähemmän haittaääniä ja mikki ei altistu turhaan kosteudelle.

Toinen mistä sain nyt enemmän tietoa, on peittoilmiö. Kun kaksi samalla olevaa taajuutta soi samaan aikaan, niin vahvempi ääni peittää toisen. Teen vielä aloittelijan virhettä, että laitan liikaa ääniä soimaan samaan aikaan. Nyt kuitenkin tiedostan virheeni paremmin.

Pääsääntöisesti teoria kertoo yleiset ongelmat ja mitä tapoja niihin on, että niitä voisi välttää tai korjata. Paras tapa silti oppimiseen on vain tekeminen.

Mitä siis harjoittelemaan? Peittoilmiötä pitäisi poistaa ja siihen järkevin tapa olisi uudelleen äänittää lempielokuvien kohtauksia. Sitä kautta pystyn kuuntelemaan alkuperäisen elokuvan ääniä ja omiani ja vertailemaan missä on tarvetta tehdä muutoksia. Dubbaamista pitäisi myös harjoitella. Parhain tapa olisi itse dubata itseään. Tätä kautta pystyy tunnistamaan äänen muutoksen ja myös helpompi ohjata näyttelijää.

Helpointa olisi, jos olisi mentori, joka antaisi opastusta, niin kehitys olisi erinomaista.