Flow

1.Kirjoituspäivämäärä: 18.10.2020 

2.Kirjapistemäärä: 3 

3.TeosFlow 

4.Kirjan kirjoittajat: Mihaly Csikszentmihalyi 

5.Kategoria: Markkinointi 

 

Monet ihmiset sotkevat onnellisuuden ja mielihyvän keskenään. Csikszentmihalyin mukaan onnellisuudella ja mielihyvällä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Sen sijaan flow on onnellisuutta. Flowssa keskityt tietoisesti tietoisesti vain tähän hetkeen, ajatukset kaikkoavat olet itse kontrollissa omasta huomiostasi. Mielihyvässä joku tietty aktiviteetti esim. Pizzan syönti vie kaiken huomionsa etkä ole itse kontrollissa omasta huomiostasi. 

 

Monet ihmiset elävät jatkuvasti mielihalun tyydyttämisestä toiseen. Tämä tutkimusten mukaan on syypää kasvaneisiin mielenterveysongelmiin. Jopa sosiaalinen media hyödyntää nykyisin tätä samaa kaavaa tykkäysten ja seurausten määrän muodossa. Jokaisesta tykkäyksestä saa pienen dopamiini hitin. Kun näitä dopamiini hittejä tulee päivän mittaan kymmenittäin tai sadoittain aivot turtuvat dopamiiniin. Lopulta tutut mielihyvän lähteet eivät enää toimikkaan ja mieli vaipuu hiljalleen masennukseen. 

 

Flown ajatuksena on mielihyvän hakemisen sijaan nauttia hetkestä. Kun olet linjassa meneillään olevan hetken kanssa voit edistää niitä asioita, jotka ovat tärkeitä sinulle pitkällä tähtäimellä. Flowssa olet kaikista tehokkaimillasi ja flown hetket ovat elämässä kaikista nautinnollisimpia. 

 

Kuinka päästä Flow tilaan? 

1.Valitse aktiviteetti, jonka koet palkitsevaksi ja tärkeäksi sinulle. Ilman ulkoisia tavoitteita (muiden hyväksyntää tai rahaa motiivina) 

2.Varmista että aktiviteetti vastaa omaa taitotasoasi. Liian vaikea tehtävä saa sinut turhautumaan ja liian helppo kyllästymään. 

 

Aseta itsellesi elämäntarkoitus 

Elämäntarkoituksella ei ole mitään väliä, mutta jos se saa sinut flow-tilaan piittaamatta mitä muut ajattelevat, kannattaa asettaa itsellesi sellainen.  

 

Kokonaisuudessaan loistava kirja, suosittelen kaikille. 5/5