Idiootit ympärilläni

Kirja: Idiootit ympärilläni

Kirjan kirjoittaja: Thomas Erikson

Kategoria: Tiimiyrittäjyys

Kirjapisteet: 2

Esseen kirjoittaja: Eetu Hämäläinen

 

Varmasti luin tämän kirjan viimeisten joukossa koko tiimistäni, mutta pakko se oli lukea, kun sellainen hypetys oli päällä. Jokainen tiimissäni luokitteli toisiaan väripersoonina ja minkälaisia ihmisiä he ovat. Hämmästyin kirjaa lukiessani, kuinka pystyin samaistumaan oman elämäni aikana kohdanneisiin ihmisiin ja kuinka heidän kanssaan kanssakäyminen on tapahtunut. Mietin myös kirjaa lukiessani oman tiimini jäsenet väreinä.

Kirjassa selitettiin, että punainen on asiakaskeskeinen ekstrovertti, keltainen ihmiskeskeinen ekstrovertti, vihreä ihmiskeskeinen introvertti ja sininen asiakeskeinen introvertti. Kirjassa kuvataan kuinka eri värit näkevät itsensä ja kuinka muut näkevät heidät. Huomasin kirjaa lukiessa, että suurin piirre itsessäni olisi keltainen ja toiseksi suurin vihreä. Rupesin miettimään omia elämän vaiheita ja kuinka käyttäydyn eri tilanteissa.

Kirjaa lukiessani rupesin ymmärtämään muut ihmiset ympärilläni paljon paremmin. Opin ajattelemaan eri näkökulmasta heitä ja miksi he ovat käyttäytyneet näin ja miksi konflikti on syntynyt tällaisesta tilanteesta, vaikka muille ei sitä syntyisi. Kirjan oppien avulla pystyy valitsemaan esimerkiksi oikeat tavat kommunikoida eri persoonien kanssa. Sininen tarvitsee paljon faktaa ja tutkimustietoa, kun taas keltaiselle on tärkeää, että tekeminen on hauskaa. Vihreä haluaa elää omassa kuplassa muun touhun sivussa, kun taas punainen haluaa, että kaikki menee hänen pillinsä mukaan. Persoonien tunnistaminen ja oikeat viestintätavat valitessa tekeminen sujuvoituu ja yhteisymmärrys on helpompi löytää. Täytyy kuitenkin muistaa, että väreihin luokittelu ei kata kaikkea, vaan jokaisella on oma persoonansa.