Idiootit ympärilläni

Kirja: Idiootit ympärilläni

Kirjoittaja: Thomas Erikson

Kirjapistemäärä: 2

Esseen kirjoittaja: Mia Ylhäinen

Kirjoituspäivämäärä 31.1.2020

Opintojakso: Tiimioppijan matkaeväät

 

Sattuman kautta akatemian alkumetreillä paljon puhuttu kirja löytyi jo kirjahyllystäni, koska olin sattunut saamaan sen joululahjaksi vain kuukautta aiemmin. Ihan hauska tapa aloittaa akatemian luku-urakka, ja vieläpä mielenkiintoisen kirjan kanssa.

 

Thomas Eriksonin Idiootit Ympärilläni pähkinänkuoressa: kirja käsittelee eri ihmistyyppejä väreinä, joissa korostuvat erilaiset luonteenpiirteet. Kuvaukset kullekin värille ovat pitkät, mutta lyhyesti ja ytimekkäästi:

 

Punainen: hallitseva ekstrovertti, päättäväinen, voimakastahtoinen, kunnianhimoinen ja tehtävä- ja asiakeskeinen.

Keltainen: ulospäinsuuntautunut, ihmissuhdekeskeinen, inspiroiva, innokas.

Vihreä: Avulias, rauhallinen, välttää konflikteja, ystävällinen.

Sininen: analyyttinen, ahkera, harkitseva, järjestelmällinen.

 

Minulla on aina ollut aavistuksen verran ristiriitaiset ajatukset kaikenlaisesta ihmisten eri tyyppeihin lokeroimisesta – oli se sitten horoskooppi tai viime vuosina paljon pinnalla ollut MBTI-persoonallisuustyyppi. Samaan aikaan ajattelen, että kun maailmassa on miljardeja ihmisiä niin miten ihmiset voi silti lajitella vain muutamaan eri tyyppiin. Silti löydän itseni lukemassa horoskooppeja ja samaistuvani usein kuvailuihin myös MBTI-tyypistäni. Hiukan sama kävi tämänkin kirjan kanssa – aluksi olin skeptinen mutta lopulta huomasin analysoivani kirjassa käsiteltäviä värejä ja ympärilläni olevia ihmisiä.

 

Tunnistin itseni saman tien vihreän tyypin kuvauksesta. Olen ehkä hiukan monimutkainen ihminen, mikä varsinkin alkutaipaleella uusien ihmisten kanssa hankaloittaa asioita. Haluaisin osallistua ja olla mukana innokkaasti, haluaisin keksiä uusia ideoita ja olla tehokas. Ulkopuolisen silmissä saatan kuitenkin olla hiljainen, varautunut ja jopa välinpitämätön. Saamaton, laiska. Todellisuudessa olen vain ujo ja varovainen ihminen varustettuna uskomattomalla pokerinaamalla. Kirjaa lukiessani päähäni jäi pyörimään ongelma, jota olen pohtinut vuosia muutenkin – kuinka saada ihmiset ymmärtämään asiat oikein? Konflikteja välttävänä ihmisenä olen usein joutunut väärinymmärretyksi, ja usein päässä pyörii että voi kun voisin vaan pamauttaa uusien ihmisten eteen jonkun paperin missä on lyhyt kuvaus vaikka horoskoopistani ja MBTI-tyypistäni, jotka lyhyesti mutta hyvin ytimekkäästi ja osuvasti kuvaavat minua.

 

Huomaan siis itsessäni myös hiukan sinistä tyyppiä – analyyttisyys ja järjestelmällisyys kuvaavat minua vahvasti. Mutta yksi asia, mikä minun vielä pitäisi oppia sisäistämään, on että ihmissuhteet eivät pyöri pelkän analyyttisen tiedon pohjalta, vaan minun pitäisi oppia ilmaisemaan itseäni paremmin.