Introvertit – Työpaikan hiljainen vallankumous

”Introversio on persoonallisuuspiirre, jolle on ominaista se, että ihminen voimaantuu saadessaan ajatella kaikessa rauhassa. Se ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö samassa tilassa saisi olla muita, vaan sitä ettei tilanteeseen liity sosiaalista kanssakäymistä.” – Linus Jonkman, Introvertit – Työpaikan hiljainen vallankumous.

Introvertit – Työpaikan hiljainen vallankumous

 

Introvertit – Työpaikan hiljainen vallankumous kertoo introversiosta ja tämän persoonallisuuden omaavien henkilöiden tavasta suhtautua elämään. Introvertit ja toinen ääripää, ekstrovertit eroavat toisistaan suhtautumalla eri tavoilla eri asioihin ja eri tilanteisiin. Kirjan on kirjoittanut Ruotsalainen Linus Jonkman, joka itse on introvertti.

Kumpi vaihtoehto kuvaa sinua parhaiten:

  1. Saat energiaa sosiaalisista tilanteista ja nautit verkostoitumisesta, olet sosiaalinen perhonen ja viihdyt ihmisten keskellä.
  2. Tunnet voimasi ehtyvän jo 15 minuutin verkostoitumiskokkareista ja sosiaalisista tilanteista. Sinun tekisi mieli mennä yksin vessaan piiloon lataamaan akkuja.

Mikäli vastasit kohdan 1. olet luultavasti ekstrovertti ja suosittelen sinulle lämpimästi lukemaan kirjan Introvertit – Työpaikan hiljainen vallankumous. Opit ymmärtämään introvertteja työtovereitasi paremmin eivätkä he sen jälkeen enää vaikuta niin ujoilta, epäsosiaalisilta, ahdistuneilta ja yksinäisiltä mitä aiemmin. He ovat vain introverttejä. Jos taas löysit itsesi molemmista vaihtoehdoista, olet luultavasti ambivertti eli sekoitus molempia peroonallisuuksia. Vain 30% ihmisistä jakaantuu täysin jompaankumpaan ääripäähän.

 

”Introversio on persoonallisuuspiirre, jolle on ominaista se, että ihminen voimaantuu saadessaan ajatella kaikessa rauhassa. Se ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö samassa tilassa saisi olla muita, vaan sitä ettei tilanteeseen liity sosiaalista kanssakäymistä.”

 

Introversio on biologinen ominaisuus, joka löytyy DNA:sta. Et voi valita oletko introvertti, ekstrovertti tai ambivertti. Taiteellinen lahjakkuus yhdistetään usein introverttiin. Psykologisissa kokeissa on osoitettu, että introverttien on helppo visualisoida kuulemaansa. Esimerkiksi useat Hollywood näyttelijät ovat introvertteja, mutta julkisuuteen välittyy kuitenkin kuva ekstrovertimmästä henkilöstä. Roolityö vaatii usein täydellistä keskittymistä ja eläytymistä rooliin missä helposti mielenkiintoiseen aiheeseen uppoutuva introvertti on vahvoilla. Introvertti, joka tietoisesti yrittää olla ulos päin ekstrovertti, voi palaa loppuun hyvin nopeasti torjumalla persoonallisuuspiirteensä.

 

”Introvertin aivoille sosiaalinen tilanne tarkoittaa massiivista informaatiopommitusta. Sanotaan, että viestiessämme pääkopassamme on käynnissä yhtä aikaa 247 erilaista prosessia.”

 

Introvertit tarkkailevat käsien liikkeitä, ilmeitä, äänensävyjä, asentoja, pupilleja, he kuuntelevat, arvioivat ja suhteuttavat sanottua. Kaikki tämä aiheuttaa ylikuormittumista ja halua vetäytyä pois sosiaalisesta tilanteesta. Introvertit nauttivat jonkin homman loppuun saattamisen tunteesta ja siitä, että nukkumaan mennessä tietää, että huominen päivä ei ole täynnä toimintaa.

 

Sosiaalisetsuhteet

Introvertillä on vähän ystävyyssuhteita mutta ne ovat sitäkin syvempiä. Tutustuminen uusiin ihmisiin syö voimavaroja ja niitä näitä rupattelu on epämiellyttävää tuntemattomien ihmisten kanssa. Introvertti on keskittynyt kuuntelija ja usein tarkkailijan roolissa sosiaalisissa tilanteissa.  Hän viihtyy rauhallisten ihmisten seurassa, jotka eivät ole koko ajan äänessä. Introvertti ei vihaa keskustelua muiden kanssa vaan jopa nauttii siitä mutta kun akut tyhjenevät niin ulos päin välittyy hyvin nuupahtanut hahmo. Introvertti miettii rauhassa ennen kuin avaa suunsa, joten spontaanin nopean vastauksen saaminen voi olla vaikeaa. Hän kunnioittaa aikaa ja on täsmällinen. Mieluummin 15 minuuttia etuajassa, kuin minuutinkaan myöhässä. Irrottelu ja rajojen rikkonen ei nappaa ja tanssilattia kutsuu pelkästään tuhdisti humalassa. Introvertti voi olla yksin muttei yksinäinen sillä yksinäisyys antaa energiaa.

 

Tunteet ja konfliktitilanteet

Introvertti ei helposti näytä huoliaan ja tunteitaan ulospäin vaan vaikutelma on melko tasainen. Tasaisen pinnan alla kuitenkin tunteet myrskyävät. Introvertti on märehtijä tyyppiä ja välttelee konflikti tilanteita, jotka syövät voimavarat nopeasti. Hän saattaa miettiä konflikti tilanteita useita päiviä ja tukahduttaa tunteensa. Hän tulkitsee herkästi äänensävyjä, eleitä ja muita merkkejä huomaamatta kuitenkaan millaisia signaaleja välittää itse kanssa ihmisille.

 

Työskentely ja keskustelu

Introvertti ei viihdy huomion keskipisteenä olemisessa, joten esiintyminen tuottaa tuskaa. Jos kuitenkin esiintymistä vaaditaan, on introvertti erittäin hyvin valmistautunut, tuntee aiheensa ja on täsmällinen. Introvertti nauttii tehdä töitä itsenäisesti ilman sosiaalista kanssakäymistä. Työskentelyn keskeyttämisen jälkeen vaatii tovin päästä takaisin samaan pisteeseen ennen keskeytystä. Hänen on vaikeaa pyytää apua, eikä hän halua olla vaivaksi.

 

Keskittyminen ja johtaminen

Introvertti vajoaa usein omaan ajatusmaailmaansa, rauhalliseen kuplaan, jossa ylianalysoi ja rationalisoi ympärillä tapahtuvia asioita. Päiväunelmointi, menneiden ja tulevan pohtiminen on normaalia. Introvertillä on kyky uppoutua täysin häntä kiinnostaviin asioihin, jolloin muun ympäristössä tapahtuvan huomioiminen on vaikeaa. Äärimmäinen keskittyminen voi kestää tuntikausia.

On epämieluisaa tehdä nopeita päätöksiä, joita ei kerkeä analysoimaan huolella monesta eri suunnasta. Rationaalinen päätös vaatii aikaa ja riittävästi tietoa. Introvertti on hyvin päämäärähakuinen. Hän on rauhallinen johtaja, joka tekee hyvin harkittuja päätöksiä.

 

”Muut saattavat joskus pitää introverttejä jähmeinä ja tunteettomina. Pinnan alla introvertit ovat kuitenkin hyvin tunteellisia. Yleensä olemme herkempiä ja neuroottisempia kuin ekstrovertit, joten loukkaukset saattavat kaihertaa mieltämme pitkään.”

 

Olen aina pitänyt itseäni introverttinä. Akkuni loppuu nopeasti sosiaalisissa tilanteissa ja sosiaalisenpäivän päätteeksi tuntuu, kuin kaikki energia olisi imetty ulos. Asiakaspalvelutilanteissa ekstrovertimpirooli ottaa vallan mutta sen jälkeen olo on hyvin tyhjä. Verkostoitumistilaisuuksissa jään yleensä tarkkailijanrooliin. Toisaalta en koe juhlia ja ryhmätöitä inhottavina enkä epäkiinnostavina. Itseasiassa pidän niistä kovasti. Olen se henkilö, joka ennemmin tarkkailee ja kuuntelee, kuin on äänessä. Tällöin vaikutan helposti sellaiselta, jota ei kiinnosta osallistua mutta asia on päinvastainen. Avaan suuni, kun olen saanut koottua ajatukseni aiheeseen liittyen.

Tarvitsen aikaa ajatella itsekseni ja hetkiä, jolloin en tee mitään. Nautin siitä, kun ei ole kiire. Aikataulutan päiväni niin, että kaikkeen jää riittävästi aikaa, eikä tarvitse juosta palaverista palaveriin aina 5 minuuttia myöhässä. On hetkiä, kun täytyy saada työskennellä rauhassa omassa kuplassa ja on hetkiä, kun tiimityöskentely on parasta.

Kokeilen mielelläni uusia asioita ja pidän matkustamisesta ja seikkailuista mutta sitten taas arjessa tukeudun usein tuttuun ja turvalliseen. Koen minkäänlaisen esiintymisen tai huomion keskipisteenä olemisen ahdistavana ja epämukavana, mutta esiintymisen jälkeen tulee kuitenkin itsensä ylittänyt olo mistä jollain tavalla nautin. Minun täytyy saada valmistautua kunnolla, sillä improvisointi on painajainen. Toisaalta matkustelussa improvisointi ja spontaani toiminta on parasta mitä tiedän.

Olen huomannut, että nautin enemmän hidastempoisesta työilmapiiristä ja työympäristöstä, kuin nopeatempoisesta ja alati muuttuvasta. En kuitenkaan koe muutosta pahana, kunhan sitä ei tapahdu liian nopealla temmolla. Johtajan olisi mielestäni hyvä tiedostaa erilaiset persoonallisuuspiirteet, jotta työyhteisö voisi hyvin. Nykyisin arvostetaan korkeammalle yhteisöllisyyttä ja avokonttoreita, mutta työympäristöstä tulisi löytyä tilaa myös rauhalliselle, ”yksinäiselle” työskentelylle.

Pystyn selkeästi samaistumaan enemmän introverttiin puoleen, kuin ekstroverttiin. Kirjan luettuani löysin kuitenkin itsestäni myös ekstroverttejä piirteitä.  Päädyin siihen lopputulokseen, että olen utelias ja seikkailunhaluinen introvertti.