Johtajuuden ristiriidat

Oletko jo löytänyt oman johtajuudenperiaatteesi mihin nojaat vaikeiden päätöksien edessä entä tarvitseeko johtajan olla aina äijä? Miten reagoit, kun sinun annetaan johtaa?

Johtajuuden ristiriidat

 

Johtajan tulee hallita muutosta. Liian nopea muutos ja toimintatapojen uudistaminen voi tehdä hallaa työyhteisölle. Jossain vaiheessa kukaan ei tiedä kuinka toimia, suhtautua uusiin asioihin tai toimintatapoihin. Hidas toimintatapojen muuttaminen on välillä hyväkin asia varsinkin työntekijöiden mielenrauhan kannalta. Johtajan tulee tunnistaa tärkeimmät muutoksen kohteet mihin tarttua. Alf Rehnin kirjoittama johtajuuden ristiriidat herätti monia eri tuntemuksia johtajuudesta. Esimerkiksi johtajuudesta ei tarvitse tehdä kovin suurta suota kahlattavaksi tai isoa numeroa muiden nähtäväksi. Välillä se, että johtajuutta ei huomaa on ihan okei. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että johtajan ei tarvitsisi tehdä mitään. On tärkeää luottaa alaisiinsa ja siihen, että työt tehdään, vaikka ei olisikaan sitä aina todistamassa. Välillä muutosten konkreettista toteutumista tulee maltillisesti odottaa mikä on taitolaji.

On tärkeää päättää mihin arvoon itse nojaa johtajana. Mitkä ovat ne tärkeimmät periaatteet miksi sitä tekee ja minkä varassa toimii. Jotkut tekevät virheen yrittäessään tehdä kaiken. Onko johtajuuden periaatteesi työntekijälähtöinen vai tulostavoitteinen? Molempia on vaikeaa hallita sujuvasti yhtä aikaa. Otatko mieluummin pari euroa takkiin ja huolehdit työntekijöiden hyvinvoinnista vai onko tuloksellisuus kaikkein tärkein asia? Mistä periaatteesta pidät kiinni vaikeiden päätöksien äärellä.

 

Täytyykö johtajan olla äijä?

Johtaja nähdään monesti miehekkäänä, vahvana ja kovana oli johtajana mies tai nainen. Tykkäsin Rehnin sanoista ”kovis johtajuus on jotain, jonka huonot pomot ovat keksineet”. Yleensä liian pehmeää johtajaa pidetään jollain tavalla huonona, lepsuna ja hieman naismaisena.  Naismaisiksi kyvyiksi mielletään yleensä empatiakyky, hoiva, välittäminen, tunteet ja kommunikointi. Nämä edellä mainitut kyvyt ovat mielestäni erittäin tärkeitä kykyjä ja joita itse arvostan johtajuudessa. Välittäminen, rehellisyys ja empatiakyky luo uskollisuutta ja kasvattaa luottamista. Se sitouttaa työntekijät tukemaan johtajaansa myös vaikeiden päätöksien äärellä. Kyseletkö kuulumisia ja haluatko oikeasti ja rehellisesti kuulla vastauksen vai teetkö sitä vain velvollisuuden tunteesta tai tottumuksesta.

Miksi johtajuus sidotaan yleensä miehisyyteen? Miksi miehiä johtajan asemassa puhutellaan johtajiksi ja naisia naisjohtajiksi? Miksi naiset saavat sukupuolen määrittelevän etuliitteen. Johtaja sanana kuulostaa melko maskuliiniselta ja miehekkäältä edelleen, vaikka nykyisin johtaja voi olla myös empaattisempi ja herkempi. Minkälainen henkilö sinulle tulee ensimmäisenä mieleen stereotyyppisestä johtajasta? Pakko kyllä sanoa, että itselleni tulee mielikuva iäkkäästä vanhasta miehestä ison antiikkisen mahonki pöydän takana silmälasit nenällä selaamassa yrityksen tulostavoitteiden edistymistä. Hän on jämäkkä, rohkea ja tarvittaessa hyvin karismaattinen hahmo.

 

Kuinka sinä suhtaudut, kun sinun annetaan johtaa?

Minulle johtaminen on aina ollut vaikeaa. En pyri esimerkiksi uuteen projektiin lähtiessäni suoraan johtajan rooliin enkä varmasti päädykään sinne vahingossa huomaamattomalla ja rauhallisella olemuksellani. Monesti ne äänekkäimmät ja mielipiteensä selkeästi esiin tuovat henkilöt valikoituvat automaattisesti tähän pestiin. Olin Y-akatemian alussa yksi niistä ketkä eivät olleet kiinnostuneita johtajan saappaisiin hyppäämisestä sillä olin täysin tyytyväinen johdettavan asemassa olemiseen. Lopulta päädyin kuitenkin osuuskunnan puheenjohtajaksi. Onneksi otin pestin vastaan, koska onhan tämä nyt kiva nähdä, että miten  itse suhtautuu, kun muuttuu johdettavasta johtajaksi. Ei tässä lähes puolen vuoden aikana vielä kauheasti ole joutunut pattitilanteisiin tai käyttämään johtajakorttia mutta jotain kokemusta kuitenkin on kertynyt.

Osuuskunnan puheenjohtajana olen melko huomaamaton johtaja ainakin omasta mielestäni. En aseta itseäni jalustalle tai pidä siitä kauheaa meteliä. En pyri löytämään aina uusimpia tai tehokkaimpia tapoja johtaa vaan menen enemmän tunteen mukana. Jos näyttää siltä, että johtajuuttani tarvitaan, niin minulla ei ole ongelmia kantaa vastuuta. En tee huonosti harkittuja päätöksiä. Tarvitsen hetken aikaa käydä asiaa läpi itsekseni tai jonkun tiimiläisen kanssa. Kuuntelen mielelläni mitä muilla osuuskunnan jäsenillä on sanottavaa tai toivottavaa enkä tee itsekkäitä päätöksiä. Tiedostan kyllä sen, että joissakin tilanteissa varmaan tulisi ottaa enemmän roolia tai tehdä nopeampia päätöksiä mutta uskon, että nämä taidot kehittyvät kokemuksen myötä.

 

Millainen on hyvä johtaja minun mielestäni?

Mielestäni hyvä johtaja on empatiakykyinen ja aistii työyhteisössä tapahtuvat tunnetilojen muutokset. Johtajan tulee osata kuunnella, tulkita ja tehdä johtopäätöksiä niiden pohjalta. Hän ei tee huolimattomia tai huonosti harkittuja päätöksiä. Virhepäätöksiä sattuu ja saa sattuakin, kunhan syynä ei ole ollut oman aseman laiminlyönti tai välinpitämättömyys. Johtaja ottaa näkyvämpää roolia silloin, kun siltä näyttää tai sitä vaaditaan ja ottaa tarvittaessa ohjat käsiinsä. Jos työyhteisössä on kaikki hyvin, on johtaja melko huomaamaton. Yleensä silloin työntekijät tietävät työnkuvansa ja mitä heiltä odotetaan. Johtajan tulee aistia muutosten tuulet mutta vetää kuitenkin selkeää linjaa, jotta työntekijät tietävät aina miten suhtautua. Mikään ei pilaa työyhteisöä yhtä hyvin, kuin tietämättömyys, epävarmuus ja luottamuksen puute.