Kehitysmaasta talousjätiksi

Kirja: The Birth of Korean Cool: How One Nation is Conquering the World Through Pop Culture

Kirjoittaja: Euny Hong

Kirjapistemäärä: 2

Esseen kirjoittaja: Mia Ylhäinen

Kirjoituspäivämäärä 15.4.2020

Opintojakso: Kansainvälisyys

 

Otin tämän kirjan luettavaksi, koska minulla on pitkä historia Etelä-Korean kanssa niin maan, kielen ja popkulttuurin osalta. Kaikki lähti liikkeelle 2012 kun hiihtovalmentajana työskentelevä setäni lähti töihin Koreaan valmentamaan maajoukkuetta, ja myöhemmin nämä valmennettavat vierailivat myös Suomessa Vuokatin luonnossa ja pääsin viettämään aikaa heidän kanssaan. Huomasin oppivani kielen alkeet nopeasti ilman sen kummempaa pänttäämistä, ja päätin että haluan oppia kieltä kunnolla – jotkut opiskelevat japania tai kiinaa, mutta koreaa opiskelee harva, joten ajattelin että olisi siistiä osata puhua sitä. Kahdeksan vuotta myöhemmin olen solminut elinikäisiä suhteita Koreaan, pystyn käymään arkisia keskusteluja koreaksi ja olen päätynyt muutenkin kiinnostumaan maan kulttuurista, mukaan lukien sen rikas popkulttuuri.

Kirjan on kirjoittanut koreanamerikkalainen Euny Hong, joka vuonna 1985 12-vuotiaana muutti Chicagosta Etelä-Korean Seouliin, ja vieläpä kaupungin varakkaimpiin lukeutuvaan naapurustoon. Kirja käsittelee korealaista kulttuuria sekä Korean talouskasvua 60-luvulta tähän päivään ja sen popkulttuurin räjähdysmäistä suosiota 2010-luvun alkupuolelta alkaen. Kirjan suurin teema onkin Hongin jatkuva yritys ja vaikeudet sulautua joukkoon alati muovautuvassa maassa.

Kirjan alku on näin ei-korealaisille mutta ulkopuolelta meininkiä seuranneena hauskaa luettavaa – ensimmäisissä luvuissa Hong keskittyy siihen, kuinka ollaan korealaisia; asia, jonka hänen itsensä piti oppia 12-vuotiaana maahan muuttaessaan. Hän on etninen korealainen, mutta kasvanut Yhdysvalloissa, Korean hierarkiaan ja vanhoihin tapoihin pohjautuvan kulttuurin ulottumattomissa, joten maisemanvaihdoksessa oli hänelle paljon sulatettavaa.

Kirja on suhteellisen kevyt luettava, ja pidin siitä, että Hong kertoo myös informatiiviset asiat omalla tyylillään viljellen anekdootteja. On uskomatonta, että maa joka koki 1900-luvun alussa kauhut Japanin siirtomaa-aikana, Korean sodan ja maan jakautumisen, ja jonka bruttokansantuote oli vielä 60-luvulla jopa matalampi kuin Ghanan, on nyt maailman 13. suurin talous ja edelläkävijä teknologiassa.

Totta kai kirjassa käsitellään myös Korean valtavan suureen suosioon noussutta populaarikulttuuria, varsinkin K-pop-musiikkia. Koreassa ilmiö tunnetaan nimellä hallyu – Korean aalto. Kiinnostus korealaista musiikkia kohtaan on levinnyt aallon tavoin Koreasta ensin ympäri Aasiaa ja lopulta muualle maailmaan. Kun minä kiinnostuin maasta vuonna 2012, K-pop oli muualla maailmassa hyvin tuntematonta ja minun kiinnostuessani siitä sitä pidettiin outona. Nyt, kahdeksan vuotta myöhemmin, korealainen poikabändi BTS on rikkonut kaikki mahdolliset ennätykset ja on tullut tunnetuksi maailmanlaajuisesti. BTS yksinään tuottaa noin 3 miljardia euroa vuodessa, ja bändin vaikutus Korean talouteen on vertailtavissa maan suurimpiin lentoyhtiöihin.

Kirja oli todella mielenkiintoinen lukea, olen harvemmin lukenut asiapohjaista kirjallisuutta omista mielenkiinnonkohteistani – yleensä tapaan lukea joko kaunokirjallisuutta tai nimenomaan koulua varten hyödyllisiä tietokirjoja. Korealla on kuitenkin ollut suuri vaikutus elämääni viimeisen vuosikymmenen aikana, ja vielä jonkin aikaa sitten olin suunnitellut lähteväni joko vaihto-opiskelemaan tai työharjoitteluun Koreaan, joten ajattelin kirjan toimivan hyvänä pohjustuksena. No, suunnitelmat muuttuvat mutta kirjasta nautin joka tapauksessa!