Mastery: The Keys to Success and Long-Term Fulfillment

1.Kirjoituspäivämäärä: 13.01.2020

2.Kirjapistemäärä: 2

3.Teos: Mastery: The Keys to Success and Long-Term Fulfillment

4.Kirjan kirjoittajat: George Leonard

5.Kategoria: Mediatuotanto

 

Nykyinen yhteiskunta tarjoaa nopeita ratkaisuita ongelmiimme, masennus hoidetaan pillereillä ja kaikki on käden ulottuvilla. Haluamme saavuttaa asioita nopeasti ja malttamattomasti. Suhtaudumme elämään niin, että onni on aina seuraavan saavutuksen takana. Se ei kuitenkaan koskaan ole pysyvää. George Leonard tarjoaa kirjassaan vaihtoehtoisen filosofian modernin länsimaalaisen kulttuurin altistamille yksilöille. Hän käy läpi mitkä tekijät oikeasti tekevät meistä “mestareita”, oli osaamisen ala mikä tahansa.

Löydä oikea motivaatio tekemiseen

Joskus kun ihminen aloittaa uuden harrastuksen tai työn hän ennemmin tai myöhemmin kohtaa vaiheen, jossa hän ei koe olevansa tarpeeksi hyvä. Alkaa vertaamaan itseään muihin, kokee olevansa huonompi ja harkitsee lopettavansa. Tai vaihtoehtoisesti hän on lahjakas, hän saa kiitosta ja kehuja, mutta jää kiinni mukavuus alueelleen koska ei ole enää mitään motivaatiota kehittyä, jos on jo paras. Molemmissa tapauksissa motivaatio on sama: saada hyväksyntää ja arvostusta muilta ihmisiltä. Oikeasti hyvä motivaatio on se, että nautit tekemisestäsi, sait sitten kiitosta tai et. Olit sitten paras tai huonoin, pääasia että nautit siitä mitä teet ja keskityt auliisti kehittämään omaa osaamistasi eteenpäin. Potentiaalisi on rajaton mutta se ei tule esiin, jos motiivisi ovat väärät.

Oppiminen ei tapahdu kertalaakista

Mielemme modernissa yhteiskunnassa on muovautunut mainoskoneistojen ja älylaitteiden ansiosta siihen pisteeseen, että haluamme kaiken heti. Osaamisen tai ammattitaidon suhteen tämä ei valitettavasti ole mahdollista. Leonardin mukaan oppiminen ei ole jyrkkä nousukäyrä vaan enemmänkin tappavan tasainen matka jossa tapahtuu takaiskuja ja kasvupyrähdyksiä silloin tällöin. Tämä on syytä tiedostaa ja oppia nauttimaan tasaisen tappavasta harjoittelusta.

 

Leonard jakaa ihmiset kolmeen eri ryhmään uutta työtä tai harrastusta aloittaessa:

Puuhastelija: On todella innoissaan alkuun, taputtaa itseään olalle onnistumisista mutta ei kestä epäonnistumisia vaan on valmis luovuttamaan jokaisen vastoinkäymisen kohdalla.

Pakkomielteinen: Hänellemerkitsee vain tulokset. Matkalla ei ole mitään väliä hänelle, ainoastaan päämäärällä. Ensimmäisen kehityksen harppauksen jälkeen tuleva tasaisuus riittää monesti siihen, että hän on valmis luovuttamaan.

Tumpelo: Hän hyväksyy itsensä omalla aloittelevan taitotasollaan eikä omaa isompia motivaatioita kehittää itseään.Ihmistyypit on listattu sen takia että niistä voi tunnistaa omat heikkoutensa ja tiedostaa ne jatkossa.

 

Lopuksi

Leonard tunnistaa suurimmat esteet kehitykselle oli kyse sitten mistä tahansa osaamisen alueesta, syyt ovat yleensä samoja. Hän pureutuu ongelmien juurisyihin, joka tekee kirjasta erittäin hedelmällisen.