Otatko opiksesi

Kirjoituspäivämäärä: 29.10.2020

 

Kirjapistemäärä: 2

 

Teos: Otatko opiksesi

 

Kirjan kirjoittaja: Mikko Ojanen

 

Opintojakso: Tiimioppijan matkaeväät

 

Otatko opiksesi haastaa meitä erilaisia oppijoita ajattelemaan oppimistamme. Kirja minusta hyvin muistuttaa ihan perusasioista, mitä oppimiseen kuuluu ja miten voi oppia paremmin.

Yleensä oppimiseen vaikuttaa hyvin pienet asiat ja niillä on merkitystä. Olen huomannut sen, kuinka tärkeää on saada onnistumisen kokemuksia ja kokevansa pärjäävän opinnoissaan, omista oppimisvaikeuksistani huolimatta. Visuaalisena oppijana minulle parhaiten jää mieleen kuvat ja yksityiskohdat. Silti uusiakin oppimistapoja kannattaa kokeilla ja rikkoa rutiineja, niistä voi jäädä jotain mieleen. Olen näin kokenutkin, esimerkiksi kuunnellessani jotain hyvää puhetta, olen pystynyt luomaan mielikuvia ja painamaan asioita paremmin mieleeni.

Oppiminen on todellakin työlästä ja se on hidas prosessi, mikä vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Kun haluaa oppia jotain uutta, pitää löytää ainakin innostusta ja kiinnostusta asiaa kohtaan. Toki pelkkä innostus ei vielä riitä uuden asian oppimiseen vaan vaaditaan keskittymistä ja äsken mainitsemaa kiinnostusta sekä ”kestävyyttä”. Esimerkiksi opitun asian toistamista uudelleen. Harvoin uusi opittu asia jää ensimmäisellä kerralla mieleemme. Ylipäätänsä tärkeintä opiskeluun on asennoitua oikein ja hyväksyä se, ettei kaikki asiat ole helppoja ja kivoja.

Omaa kehityskäyräänsä on tärkeää tarkastella. Omat henkilökohtaiset opiskelusaavutukseni näyttäytyvät isoina merkkipaaluina ja onnistumisina. Olen myös saanut paljon palautetta opiskelumotivaatiostani ja kannustettu jatkamaan opinnoissa eteenpäin. On ollut hienoa huomata oma onnistuminen, niin myös muiden onnistuminen. Sillä tavalla on voinut itse inspiroitua ja jaksanut ponnistella opinnoissani eteenpäin. Hyvä muistutus siitä, että haasteissa on hyvä kannustaa kaveria, kuin lannistaa. Itku ja voivottelu ei auta vaan rento meininki, joka edesauttaa paremmin oppimisessa.

Kun opiskelee, on hyvä muistaa palautua. Arjen haasteet syövät omaa jaksamista, silloin on tehtävä muita tehtäviä. Omat harrastukset, jotka haastavat fyysisesti ja nostaa mielialaa. Tärkein oppi on oppia kuuntelemaan itseään, milloin on hyvä levätä ja milloin jaksaa painaa taas hiki hatussa!