Pieni kirja priorisoinnista

Ikuisuusongelmat. Joko on aivan liikaa tekemistä tai sitten ei ollenkaan.

1. Kirjoitettu: 23.06.2020
2. Kirjapisteet: 2
3. Kirja: Pieni kirja priorisoinnista
4. Kirjoittajat: Saku Tuominen
5. Opintojakso: Mediatuotanto

Ikuisuusongelmat. Joko on aivan liikaa tekemistä tai sitten ei ollenkaan. Aina liikutaan ääripäissä. Alku yleensä lähtee intohimolla ja tekijä ottaa itselleen mahdollisimman paljon vastuuta, kunnes kuormittuu valtavasta työtaakasta. Tämän jälkeen sitten luopuu melkein kaikesta tehtävistä ja seuraava olo onkin, ettei tee tarpeeksi. Pitäisi oppia priorisoimaan.

Olen entuudestaan lukenut priorisoinnista kirjallisuutta, mutta suurin osa niistä käsittelee priorisointia isoissa firmoissa tai johdossa ollessa. Tarvitsen enemmän tietoa, miten hallita tekemistään yksin tai hyvin pienessä tiimissä. Pieni kirja priorisoinnista antaa siihen vastauksia.

Kirjassa oleva priorisointikaavio (nelikenttä) rakentuu niin, että ristin ylhäällä lukee suuri ja alhaalla pieni. Vasemmalla raskas ja oikealla kevyt. Suureksi tehtäväksi lasketaan isot työtehtävät, kun taas pieniin lasketaan nopeat. Kevyitä tehtäviä ovat mitä on hauska tehdä ja mielellään lähtee niihin kiinni. Raskaat ovat mitkä vaativat enemmän henkisiä ponnisteluja. Tämä kaavio poikkeaa muista priorisointi tavoista, koska tässä kyseisessä kaaviossa asiat arvioidaan tunnepohjalla, eikä niin vahvasti logiikalla.

On erinomaista, että luodaan erilaisia tapoja suunnitella aikaansa, koska ihmiset ovat hyvin erilaisia. Kaikissa priorisoinnissa on kuitenkin pari yhdistävää tekijää. Ensimmäinen on kirjoittaa ylös kaikki mitä pitää tehdä. Toinen on luokitella, mikä on oleellisinta. Kolmanneksi kirjoittaa päivämäärät, milloin asiat pitää olla tehtynä. Viimeisenä on erittäin tärkeää, että palaa tehtävälistan ääreen ja katsoo, että mitä on saanut aikaiseksi ja pitääkö listaa päivittää.

Suosittelen kirjaa ihmisille, jotka hakevat enemmän työkaluja elämänhallintaan ja myös niille, joille muut priorisointityökalut eivät ole toimineet niin tehokkaasti. Varsinkin sosiaalisen median aikakaudella elämämme täyttyy monista pienistä asioista ja työmäärät näyttävät siksi valtavilta. Priorisointi on silloin aina paikoillaan.