Rikas isä, köyhä isä

Tärkeintä vahvan taloudellisen perustan luomiseen on kyky erottaa varat ja velat toisistaan.

1. Esseen nimi: Rikas isä, köyhä isä
2. Kirjoituspäivämäärä: 7.4.2020
3. Esseen kirjoittaja: Joose Homanen
4. Kirjapistemäärä: 2
5. Kirja: Rikas isä, köyhä isä
6. Kirjoittajat: Robert T. Kiyosaki, Sharon L. Lechter
7. Opintojakso: Yritystoiminnan käynnistäminen

 

Robert Kiyosakin kirja Rikas isä – köyhä isä kertoo esimerkein kuinka saavuttaa taloudellinen menestys. Kirjassa nimi ”Rikas isä, köyhä isä” tulee, siitä että Robertilla on kaksi isää, hänen biologinen isänsä ”Köyhä isä” sekä hänen kaverinsa isä eli ”Rikas isä”.

”Köyhä isä” on hyväpalkkainen koulutettu opettaja, jolla on vakaat tulot. Elämä on normaalia: veroja maksetaan valtiolle joka kuukausi ja asuntolainaa lyhennetään pankille korkoineen kymmeniä vuosia.  ”Rikas isä” on taas menestynyt yrittäjä, josta tuli myöhemmin yksi Havaijin menestyneimmistä liikemiehistä. ”Rikas isä” opettaa Robertille sekä hänen kaverilleen käytännön esimerkein taloudellista menestymistä elämässä. Yksi esimerkki ”rikkaan isän” koulussa on se, että pojat joutuvat työskentelemään kaupassa lähes orjapalkalla.

Vaarallisin neuvo, jonka voi tänään antaa lapselle on: käy koulua, hanki hyvät arvosanat ja etsi turvallinen ja varma työpaikka.

Kiyosakin mukaan vaurastuminen on mahdotonta suurimmalle osalle ihmisistä, sillä he eivät tiedä talouden perusasioita. Nykyinen koulutusjärjestelmä ei opeta lapsia taloudenhallintaan, jolloin ihmiset valmistuvat suoraan oravanpyörään. Kiyosaki tarkoittaa oravanpyörällä sitä, että työtä tehdään rahasta muille. Rikkaat antavat rahan työskennellä puolestaan.

Oletko koskaan huomannut, miten paljon on sellaisia kirjanpitäjiä, jotka eivät ole rikkaita. Ja pankkimiehiä ja asianajajia ja meklareita ja kiinteistönvälittäjiä. He tietävät paljon ja ovat suurimmaksi osaksi älykkäitä ihmisiä, mutta useimmat heistä ei ole rikkaita. Koska koulumme eivät opeta sitä, minkä rikkaat tietävät, kysymme neuvoa näiltä ihmisiltä. Mutta eräänä päivänä, kun ajat moottoritiellä, joudut ruuhkaan ja sinulla on vaikeuksia päästä töihin, katsot oikealle ja näet kirjanpitäjäsi samassa liikenneruuhkassa. Katsot vasemmalle ja näet pankinjohtajasi. Tämän pitäisi kertoa sinulle jotakin. – Robert Kiyosaki

 

Varat tuovat rahaa taskuuni, velat vievät rahaa taskustani. Jos haluat rikastua, käytä elämäsi varallisuuden ostamiseen.

Kirjan mukaan tärkeintä vahvan taloudellisen perustan luomiseen on kyky erottaa varat ja velat toisistaan. Velkoja usein luullaan varoiksi, ja se estää rikastumisen. Ero rikkaiden ja köyhien välille syntyykin siitä, että rikkaat ostavat varallisuutta velkojen sijaan. Yksinkertaisesti: velat ovat niitä asioita, jotka aiheuttavat sinulle menoja, varat taas tuottavat sinulle tuloja. Moni saattaa luulla, että uuden asunnon hankkiminen on varallisuuden lisäämistä, vaikka oikeasti maksat pankille valtavaa asuntolainaa useita vuosia.

Toki sijoituskäytössä asunto voi tuoda sinulle lisää varallisuutta, kuten kirjasta tulee hyvin ilmi, kun Kiyosaki kertoo omasta kiinteistösijoittamisestaan esimerkein. Kuten aiemmin jo mainittiin, rikkaat antavat rahan työskennellä puolestaan.

 

Lopuksi

Robert Kiyosakin Rikas isä, köyhä isä on mielenkiintoinen teos, joka opettaa talouden perusasioista paljon uusia näkökulmia esimerkein. Kirja varmasti jakaa lukijoissa mielipiteitä, osalle se saattaa antaa enemmän kuin toisille. Oman aikuistumisen ollessa käynnissä on hyvä alkaa viimeistään pohtia omaa talouttaan ja sen kehittymistä, johon kirja varmasti antaa uusia ajatuksia jokaiselle.