Seneca – elämän lyhyydestä

Seneca. Tunteettomuuden filosofia. Logiikan filosofia. Kuinka ymmärtää, mistä tunteet johtuvat ja yksinkertaisesti olla välittämättä niistä.

1. Kirjoitettu: 23.06.2020
2. Kirjapisteet: 1
3. Kirja: Seneca – elämän lyhyydestä
4. Kirjoittajat: Juhana Torkki
5. Opintojakso: markkinointi

Seneca. Tunteettomuuden filosofia. Logiikan filosofia. Kuinka ymmärtää, mistä tunteet johtuvat ja yksinkertaisesti olla välittämättä niistä. Kaikki olemme luonnosta tulleet, kaikki kuolemme. Elämme kohtaloa, joten miksi välittää.

Seneca kertoo stoalaisuuden filosofian ajatuksia. Näiden filosofisten ajatusten mukaan olemme kaikki tasa-arvoisia tai arvottomia, koska tulemme samasta luonnosta. Stoalaisuus myös uskoo kohtaloon, josta lähtee myös ajatukset siitä, että meidän pitäisi olla tuntematta vahvoja tunteita tapahtumista, jotka tapahtuvat ympärillämme. Stoalaisuudessa omaisuus, terveys ja nautinnot eivät ole huonoja tai hyviä ominaisuuksia. Tärkeintä on vain, että nämä asiat eivät herätä intohimoja tai vihaa.

Stoalaisuudessa logiikkaa ihannoidaan. Se, että osaa vetää asiayhteyksiä tapahtumista, niin pystyy ymmärtämään syy-seuraussuhteet ja tätä kautta välttämään tuskan. Jos ymmärtää mistä kaikki johtuu, niin mikään ei tule yllätyksenä ja tietää niiden kuuluvan tapahtuvan. Tätä kautta ei tunteet nouse ja pysyy rauhallisena. Stoalaisuus silti kannustaa toimimaan yhdessä ja rakentamaan yhteisöä paremmaksi. Koska olemme samanvertaisia, niin meillä jokaisella sama vastuu.

Senecan opit ovat minusta hyviä. Se ajaa omia ajatuksiani siitä, että ei asioista pidä stressata, jos me emme siihen voi vaikuttaa. Logiikalla kaiken voi selittää ja sitä kautta saada vastauksia. Alleviivaan melkein kaiken paitsi, että ei pitäisi tuntea intohimoja. Intohimot ovat minusta ne asiat, jotka meidät saa liikkeelle ja muuttamaan asioita. Ymmärtävästi intohimot ovat myös suurin syy pettymysten tunteille ja muille vahvoille tunteille, mutta ne kuuluvat elämään. Ei onnellisuutta ilman kärsimystä. Pidän paljon stoalaisuuden tasa-arvo ajattelusta ja siitä, että omia tunteita voi ymmärtää. Uskon siihen, että yhtä lailla, kun mielen tasapainottamisessa on tasapainonsa, niin on myös logiikan ja tunteissa. Ääripäät eivät ole hyvästä. Keskitie on kultaa.