Taivas+Helvetti

Taivas+Helvetti

Kirja: Taivas+Helvetti
Kirjoituspäivämäärä: 17.8.2020
Esseen kirjoittaja: Tomi Varis
Kirjapistemäärä: 2
Kirjoittajat. Terho Puustinen, Mika Mäkeläinen, Jussi Ratilainen.
Opintojakso: Yritystoiminnan käynnistäminen

Taivas+Helvetti kirja ei ole mikään opas, jossa kerrotaan oikeaa toimintamallia tai tapaa tehdä menestyvä yritys. Se on kokoelma rehellisiä tarinoita siitä miten omaa polkuaan pitkin jatkuvien epäonnistumisien jälkeen voi saavuttaa unelmia, joita kohti jokainen heistä ovat lähtenee tavoittelemaan ja selviytymistarinoita siitä, kuinka suurenkin epäonnistumisen jälkeen paljon menettänyt voi selvitä.

Kirjan 21 suomalaista yrittäjää kertovat jokainen oman tarinansa mahdollisimman avoimesti ja rehellisesti. Mukana on paljon erilaisia yrittäjiä, joilla on mielenkiintoisia taustoja. Osa lähtenyt köyhyydestä ja osa rikkaasta perheestä. Joillakin heillä on työkokemusta, osa lähtenyt suoraan koulunpenkiltä. On erilaisia rajoitteita, fyysisiä ja henkisiä. Silti jokainen heistä on lähteneet rohkeasti kohti unelmiaan ja kokeilleet siipiään yrittäjyydessä. Osa heistä on joutunut konkurssiin ja osa jopa miljoonien liikevoittoihin.

Tarinoissa toistuu monet samat teemat kuten luja tahto, motiivit, unelmat, rohkeus, kova työ ja periksi antamattomuus. Yrittäjyys ei ole helppoa ja siihen pitää panostaa täysillä. Monia yrittäjiä vaivaa epävarmuus, pelot, ajanhallinta ja henkinen sekä fyysinen jaksaminen. Silti jokainen heistä uskottuaan siihen asiaan mitä he tekevät ovat he päässeet pitkälle. Unelmat kyllä toteutuvat, kun niitä tietoisesti uskaltaa lähteä niitä tavoittelemaan. Vapaus siitä, että saa tehdä juuri niitä asioita, joista nauttii. Matka intohimoista kohti unelmia. Lopulta unelmat voivat tuottaa myös rahaa, joka monen yrittäjän mielestä on enemmän kuin seuraus kuin syy yrittäjyydelle.

Pohdinta
Kirjassa käytiin läpi mielenkiintoisia yritystarinoita. Joissa viesti on selvä, vaikka olisi huonommatkin lähtökohdat yrittäjyyspolulle niin kovalla työllä ja uskomalla siihen mitä tekee voi saavuttaa isoja asioita. Tarinat saivat minut pohdiskelemaan sitä, että onko minun tulevaisuuteni yrittäjänä. Tarinoissa käytiin läpi paljon asioita kuten omaa intohimoa, epävarmuutta tulevasta, odotuksia oman suvun yrittäjyys taustojen takia. Aiheita, jotka herättävät itsessäni paljon ajatuksia.

Intohimo: Kun joudun jättämään kokinhommat ammattitaudin takia. Luulin pitkään, että intohimoni on ruuanlaitto. Koska olin siinä hyvä. Sain taidoillani paljon kehuja ja se hiveli nuoren miehen egoa. Halusin siinä kovasti kehittyä. Nyt en olekaan niin varma asiasta. Siitä on kulunut aikaa, kun ole ammatikseni ruokaa viimeksi laittanut ja paljon olen niistä ajoista muuttunut. Henkistä kasvua ja ajattelunmaailman muutosta. Olen päässyt lähes pois haitallisesta mustavalko ajattelusta. Mikä onkaan minun tämän hetken intohimo? Se on hyvä kysymys. Eikä minulla ole varsinaisesti vastausta tähän. Olen kuitenkin varma, että se tulee vastaan, kunhan annan sille tarpeeksi aikaa ja kokeilen asioita.

Epävarmuus: Tulevaisuus mietityttää paljon. Helpottava asia en ole yksin asian kanssa. Moni meistä varmasti miettii mitä sitä tekisi ns. isona. Suunnitelmat koulun jälkeen ovat edelleen melko auki. Uskon siihen, että asiat kuitenkin järjestyvät, kun teen lujasti töitä koulusta valmistumisen kanssa. Pohdiskelen läpi erilaiset vaihtoehdot. Koulun jälkeen töiden etsintä, mahdollinen yrittäjyyspolku tai opiskelupolku ei
ole pois suljettu. Kun pitää silmät auki vaihtoehdoille ja uskaltaa hypätä vaikka edessä olisi hyppy tuntemattomaan, hyviä asioita tapahtuu. Ja vaikka epäonnistuisin voin selvitä siitäkin.

Suvun odotukset: Yrittäjyystaustat perheessä ja suvussa. Uhka vai mahdollisuus? Motivaation lähde vai turhan paineen ottamista? Omien unelmien seuraamista vai jonkun läheisen unelman toteuttamista? Vaikea sanoa. Saatan kääntyä jossain ajatuksissani turhaan paineeseen ja toisten unelmien toteuttamiseen. Kun elämällä ei ole ollut järkevää suuntaa pariin opiskeluvuoteen on ollut ja olisi myös helppo tarttua johonkin huonoihinkin ideoihin ja alkaa uskotella, että tämän on minun juttuni, kunnes huomaa, että ei se ollutkaan. Enkä tarkoita nyt yrittäjyyslinjaa. Tämä linja on ollut käänteentekevä kohta elämässäni. Täällähän oppiin niin paljon taitoja, joita muualla ei välttämättä opi. Yrittäjyystaidot ovat kovaa valuuttaa tulevaisuuden työelämässä.

Sillä ei ole loppupeleissä mitään väliä tuleeko minusta yrittäjä vai jotain aivan muuta. Kunhan teen elämässäni niitä asioita, jotka tuntuvat minusta hyviltä. Annan aikaa itselleni, kokeilen uusia asioita ja opiskelen lisää. Hyvät asiat tapahtuvat, kun tekee asioita, jotka tuntuvat vievän elämässä eteenpäin. Voin vain todeta itselleni sen minkä kirjassakin lukee: ihminen on valmis tekemään mahdottoman näköisiä asioita saavuttaakseen sen, mihin uskoo – ja hyväksymään myös sen, että ensimmäisen unelman on usein kuoltava ennen kuin matka voi jatkua.