Uskotko osaavasi?

Uskomuksemme vaikuttavat kaikkeen mitä teemme ja ne ovat jokaiselle juuri niin todellisia kuin uskoo niiden olevan.

  1. Uskotko osaavasi?
  2. 5.8.20
  3. Esseen kirjoittaja: Tuukka Pennanen
  4. Kirjapisteet: 2
  5. Kirja: Mindset – Menestymisen psykologia – Kuinka voimme toteuttaa piileviä kykyjämme?
  6. Kirjan kirjoittaja: Carol S. Dweck
  7. Kategoria/Opintojakso: 1. Oppiminen / tiimiyrittäjyys

 

 

Eräällä vehreällä, mutta hieman ränsistyneellä maatilalla asui aasi nimeltä Kiekura. Hänet oli nimetty alun perin kikkaran niskaharjansa mukaan. Hän ei tosin muistanut oikeaa nimeään. Tilan muut eläimet olivat nimittäneet hänet tyhmäksi aasiksi ja ajan kuluessa hän oli itsekin sisäistänyt tämän alentavan nimen. Erityisesti tilan kanat nimittelivät aasia tyhmäksi päivittäin. Aasin elämään kuului paikallaan seisominen, heinän syöminen ja välillä ympyrän käveleminen. Kanat olivat kertoneet, ettei aasi osaa tehdä mitään muuta, koska hän oli tyhmä. Omissa ajatuksissaan aasi sanoi itseään tyhmäksi, koska uskoi hänen olevan sitä. Eihän hän pystynyt juuri mihinkään ja kanat olivat kertoneet hänen kohtalonsa.

Eräänä päivänä tilalle muutti toinenkin aasi nimeltään Jack, sen harja oli suora kuten aaseilla yleensä ja hän käveli kovin ylvään ja itsevarman näköisesti. Kanat alkoivat nimittämään häntäkin tyhmäksi, mutta se ei vaikuttanut uuden aasin olemukseen. Uusi aasi osasi hienoja temppuja, se jaksoi kantaa painavia kuormia, eikä sen asennetta tuntunut keikuttavan mikään. Jack kysyi Kiekuraa päivittäin mukaansa näihin hienoihin aktiviteetteihin, mutta Kiekura kieltäytyi, kunnes eräänä päivänä Kiekura lähti mukaan kantamaan painavaa lastia maatilan toiselta puolelta. Lasti oli kuitenkin niin painava, että Kiekura lyyhistyi maahan, rimpuili lastin selästään ja juoksi pelästyneenä takaisin aitaukseensa.

Myöhemmin Jack kertoi, että hänelle kävi aluksi samalla tavalla ja, että Kiekura voisi kokeilla seuraavana päivänä kevyemmällä kuormalla. Kiekura sanoi miettivänsä yön yli ja aamulla he lähtivätkin yhdessä työntekoon. Kiekura kantoi ensin kevyempiä kuormia kunnes vahvistui ja lopulta kantoi yhtä painavia kuormia kuin Jack. Silloin hän häkeltyi, eikö hän ollutkaan niin tyhmä kuin kanat olivat väittäneet, voisiko hän oppia jotain muutakin? Siitä eteenpäin Jack opetti Kiekuralle kaikki osaamansa temput, jolloin kanatkin häkeltyivät ja koittivat keksiä jotakin uutta inhottavaa nimeä Kiekuran lannistamiseksi. Kiekura kuitenkin oli jo sisäistänyt uuden asenteensa ja muisti oikean nimensä. Hän ei ollutkaan syntynyt tyhmäksi.

Kanat alkoivat puolestaan lannistumaan. Jack oli sisäistänyt kasvun asenteen jo vuosia sitten ja kannusti kanatkin mukaansa kasvun matkalle. Vaikka he nimittelivät kiekuraa ilkeästi, hän opetti kanoille, etteivät he syntyneet ilkeinä. He voisivat myös oppia uusia temppuja ja tapoja kohdella muita oikeudenmukaisesti. Lopulta kanat oppivat elämään rauhassa aasien kanssa ja Kiekura pääsi kukoistamaan paremmin kuin koskaan.

Pyrin tiivistämään tähän tarinaan muutoksen muuttumattomuuden asenteesta kasvun asenteeseen. Muuttumattomuuden asenteessa on tyypillistä uskoa synnynnäisiin kykyihin ja siihen ettei kykyjä, persoonallisuutta tai älykkyyttä voida muuttaa. Kasvun asenteessa näitä ominaisuuksia voidaan muuttaa. Uskomuksemme vaikuttavat kaikkeen mitä teemme ja ne ovat jokaiselle juuri niin todellisia kuin uskoo niiden olevan. Kukaan ei ole synnynnäisesti tyhmä, ilkeä tai lahjakas, mutta jos uskoo niin, siitä tulee todellisuutta. Ihmiset jotka usein nähdään lahjakkaina, ovat kuitenkin hankkineet taitonsa kovalla työllä ja opiskelulla.

Jokaisessa meissä on muuttumattomuuden ja kasvun asennetta joillakin osa-alueilla ja se kannattaa hyväksyä. Asenteen muutos alkaa hyväksymällä omat asenteensa. Hyväksymisen jälkeen on hyvä oppia tunnistamaan, mikä laukaisee muuttumattomuuden asenteen. Onko kyseessä epäonnistuminen, aikamääreet, erimielisyys, väärässä oleminen tai aikaraja? Seuraava vaihe on oppia tunnistamaan, mitä tapahtuu kun muuttumattomuuden asenne ottaa vallan. Kuka on tämä muuttumattomuuden asenteen takana oleva persoona. Tälle persoonalle voi antaa nimen, joka auttaa tunnistamaan milloin se on vallassa ja miten se vaikuttaa ajatuksiin, tuntemuksiin ja ihmisiin ympärillämme. Kasvattamalla ja kouluttamalla muuttumattomuuden asenteen omaksunutta persoonan puolta kohti kasvua ja oppimista, voi askel askeleelta oppia pysymään kasvun asenteessa riippumatta muuttumattomuuden laukaisevista ärsykkeistä.

Voin vahvasti suositella tätä kirjaa luettavaksi ihan jokaiselle. Se herättää ajattelemaan omia asenteita ja ohjaa kohti kasvun asennetta. Tästä on hyötyä jokaiselle ihmiseloa viettävälle.