Voittajaksi urheilulajissa nimeltä bisnes

Mark Cuban on yksi maailman tunnetuimmista miljardööreistä. Kirjassaan hän kertoo tarinansa, eli kuinka hän perusti ensimmäisen yrityksensä nollasta ja päätyi omistamaan NBA-joukkue Dallas Mavericksin.

Voittajaksi urheilulajissa nimeltä bisnes

Eetu Kuittinen 24.3.2019

Mark Cuban on yksi maailman tunnetuimmista miljardööreistä. Kirjassaan hän kertoo tarinansa, eli kuinka hän perusti ensimmäisen yrityksensä nollasta ja päätyi omistamaan NBA-joukkue Dallas Mavericksin. Kirjan sivut ovat täynnä myös Cubanin ohjeita ja hänen laatimiaan sääntöjä menestykselle, joista aloittavan yrittäjän on hyvä ottaa opikseen.

Pidän kirjan elämänkertamaisesta tyylistä, koska kirjan neuvot ovat kirjoittajan omia kokemuksia käytännön liike-elämästä. Mietin koko ajan lukiessani, kuinka voisin hyödyntää kirjan neuvoja omalla urallani. Elämä on liian lyhyt siihen, että kokeilisi itse aivan kaikkea, ja opettelisi monen alan asiantuntijaksi. Siinä tuleekin esille mielestäni yksi kirjojen lukemisen hienous. Voit lukemalla kirjan saada selville samat asiat, joiden oppimiseen kirjoittajalla meni 30 vuotta. Tietenkään kirjaa lukemalla ei voi saada 30 vuoden käytännön kokemusta, mutta asian ydin onkin oivaltamisessa.

Pari neuvoa, joita aion hyödyntää akatemian meneillään olevissa projekteissa liittyvät asiakkaisiin. Ensinnäkin, voisi sanoa, että asiakkaat omistavat yrityksesi. Ilman heitä yritystäsi ei olisi olemassa. Asiakkaan kokemuksen on oltava aina kunnossa ja parempi kuin kilpailijoiden tarjoama kokemus. Toiseksi, asiakkaita ei pidä kuunnella tietyissä asioissa, sillä et voi antaa heidän ohjata yrityksesi suuntaa. Johtavat yritykset osaavat kehittää omien tuotteidensa lisäksi myös markkinoiden kehityksen suuntaa.

Pidin kirjassa myös Cubanin kehotuksista rohkeasti kokeilla paljon eri asioita, jotta löytää juuri sen oman juttunsa. Vaikka kokeilisit uutta työtä, josta et lopulta pitäisikään ja päätyisit lopettamaan, olet oppinut jotain uutta. Ja tienannut siinä samalla rahaakin. Kun lopulta löytää sen jutun, jonka tekemisestä nauttii joka päivä, kaikki sen löytämiseen nähty vaiva on ollut sen arvoista. Itse ainakin olen avain samaa mieltä siitä, ettei tule jäädä paikalleen ja tyytyä työpaikkaan, jossa ei tunne saavuttavansa mitään. Suurin este unelman toteuttamiselle on yleensä se, ettei edes yritä. Epäonnistumisia on turha pelätä. Yritysten maailmassa ei ole väliä, kuinka monta kertaa epäonnistuu. Riittää kun onnistuu kerran oikein kunnolla.

Teos: Voittajaksi urheilulajissa nimeltä bisnes

Kirjailija: Mark Cuban

Julkaisuvuosi: 2011

Sivumäärä: 92