Unelmahommissa – tee itsellesi työ siitä mistä pidät
Olen aina ihaillut ihmisiä, jotka elävät unelmaansa. Tämä kirja antoi itselleni inspiraatiota suunnattomasti siihen, miksi minäkin en voisi elää unelmaani. Kirja Unelmahommissa kertoo kahden naisen yrittäjätarinan kohti työtä, josta voi nauttia jokaisena päivänä, sillä niistä asioista joita tekee työssään, olisi jopa valmis maksamaan vapaa-ajallaan. Satu ja Hanne kertovat innostavasti taustojaan ja avaamat myös muiden unelmahommia tekevien ihmisten tarinoita. Tositarinat antavat eniten motivaatiota ja tämä oli ehkä paras opas yrittäjyyteen, mitä olen pitkilleen lukenut.
Samaistuin kirjaan todella paljon ja varmaankin siksi, koska olen itse juuri samanlainen persoona, joka on kiinnostunut miljoonasta eri asiasta ja haluaisi tehdä vähän kaikkea. No kaikkea ei aina kannata tehdä, mutta koin jonkinlaisen valaistumisen, että miksi työkseen pitäisi tehdä vain yhtä asiaa kerrallaan. Miksei tulevaisuuden työkin voisi koostua pienistä ja isommista projekteista? Kirjan yksi tehtävistä oli luoda unelmatyömatriisi, jossa listataan työtehtävien lypsylehmät, kysymysmerkit, tähdet ja koirat. Samaa mallia olemme joskus akatemiassakin sivunneet, muttemme ottaneet varsinaisesti koskaan käytäntöön. Lypsylehmät tekevät rahaa, kysymysmerkit ovat realistisia unelmia, tähdet unelmia ja koirat asioita, joista tulisi päästä eroon. Jos ei omasta tilanteestaan löydä yhtään kysymysmerkkiä tai tähteä, voi muutos olla paikallaan, jos haluaa tehdä unelmatyötä.
Tiimissämme tätä mallia olisi hyvä soveltaa, sillä usein pohditaan, ettei omaa unelmaprojektia vielä ole. Lypsylehmiä on hyvä tehdä, jotta tähdet ja kysymysmerkit mahdollistuvat, ne voivat vaatia pääomaa. Sillä ei ole niin väliä, mitä se lypsylehmä on, jos tarkoitus on vain tehdä rahaa, jota valitettavasti maailmassa tarvitsee. Lypsylehmät kannattaisikin mielestäni ajatella vain unelmien mahdollistajana. Tiimissä voi olla myös koiria, eli projekteja joita ei oikeasti haluta tehdä, ne eivät ole kovin tuottoisia, tai niistä ei saada mitään arvoa. Miksi siis kuljetamme niitä välillä mukana? Koirista on parempi hankkiutua eroon, kuin hoitaa ne huonosti, sillä se ei ole kenenkään edun mukaista.
Vaikka unelma ei olisi vielä selvä, voi se rakentua pikkuhiljaa, kun keskittyy asioihin joista oikeasti pitää. On aiheellista miettiä, nauttiiko tekemistään asioista todella, sillä rohkenen väittää, että suurin osa ihmisistä toivoisi ainakin jonkin asian työssään olevan toisin. Olen itse kuluneen vuoden aikana edennyt asioissa intuition voimalla ja alkanut työstämään asioita, jotka ovat vain putkahtaneet mieleen tyylillä ”tuota olisi hauska kokeilla”. Se on myös palkittu. Olen tänä vuonna tehnyt juuri sellaisia asioita työnä, joita olen halunnut, eikä minulla ole ollut ”ikäviä” työpäiviä. Aamulla on aivan erilainen fiilis nousta sängystä ja lähteä töihin (tietenkin joskus tekisi mieli torkuttaa), kun tekee asioita, joita itse on valinnut tekevänsä. Juuri tämä on syy miksi yrittäjyys kiehtoo ja tämän kirjan ansiosta haluan luoda itselleni uran, johon olen tyytyväinen, josta nautin ja jota voin toteuttaa paikasta ja ajasta riippumatta suurilta osin, sillä uskon sen olevan mahdollista myös minulle. Uskon sen olevan mahdollista kaikille, jotka niin oikeasti haluavat. Miksi tyytyä vähempään, kun voit tehdä myös unelmaa.
Unelmahommissa
Satu Rämö ja Hanne Valtari
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 183