Kirjoittaja: Essi Savolainen
Teos: Riku Rantala, Tunna Milonoff – Selviytymisopas: maailma muuttuu, näin jäät henkiin
Kategoria: Tiimioppijan matkaeväät
Valmistautuessani akatemiamme ensimmäiseen ulkomaille kohdistuvaan vierailuun, luotin matkailuesikuvieni, Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin, osaamiseen ja maailmankuvaan. Latasin puhelimeeni miesten Selviytymisopas-nimisen teoksen sen enempää takakansitekstejä lukematta, sillä oletin sen liittyvän maailmalla selviytymiseen. Sisältö paljastui joksikin vähän muuksi, mutta nämä tyypit tietäen, loistotavaraahan se taas oli. Kuulin miehistä ensimmäistä kertaa teini-ikäisenä, kun miehet matkasivat Madventures-ohjelman myötä ympäri maailmaa ja kertoivat seikkailuistaan tv-sarjassa. He matkustivat eksoottisiin kohteisiin, maistelivat outoja ruokia ympäri maailmaa ja kertoivat kulttuurien hämmentävistä, joskus jopa pelottavista tavoista. Sittemmin miehet ovat tulleet tutuksi muun muassa dokumenttisarjan ja ruokaohjelman juontajina sekä kirjailijoina. Parivaljakon tuotokset ovat lähes poikkeuksetta priimaa, ja aihealueet pyörivät hyvin pitkälti maailman vääryyksien ympärillä ja miehet pohtivat sitä, kuinka omilla teoillaan voi vaikuttaa omaan ja ympäristön tulevaisuuteen. Uskonpa, että miehillä on ollut osansa paitsi matkailuinnostukseni lisäämisessä, mutta myös muun muassa lihansyönnin vähentämisessäni, sillä suurin muutos ruokavalinnoissani tapahtui osallistuttuani miesten lanseeraamaan lihattomaan lokakuuhun muutamia vuosia sitten.
Lähitulevaisuudessa elämämme tulee muuttumaan huimasti ja tässä teoksessa pohditaan, kuinka varautua näihin muutoksiin ja selvitä niistä hengissä. Asiaa käsitellään hyvin monelta kantilta ja läpi käydään niin internet, populismi, seksi, robotisaatio, aineeton omaisuus, ruuan tulevaisuus kuin suomalaisuus. Jokaisen osion lopussa esitellään kaksi vaihtoehtoista tulevaisuutta: utopia ja dystopia. Vertailukuvat herättelevät hyvin siihen, miten äärimmäisiä vaihtoehtotulevaisuuksia tulevilla muutoksilla voi olla ja kuinka meidän tulisi kiinnittää huomiota käyttäytymiseemme, jotta kauhuskenaarioilta vältyttäisiin.
Yksi suurista tulevaisuutta koskevista puheenaiheista omassa tilanteessani on se, millaisia taitoja tulevaisuuden työelämässä tullaan tarvitsemaan. Kirjassa haastateltava Teemu Arina kyseenalaistaa esimerkiksi sen, kannattaako opetella vaikka ranskaa, kun kohta meillä on kone auttamassa kommunikoinnissa, vaikkei yhteistä kieltä löytyisikään. Hänen mukaansa tärkeintä olisi oppia niitä taitoja, jotka liittyvät epävakaassa muutosympäristössä selviämiseen – kuten esimerkiksi oppimaan oppiminen ja keinot hakea tietoa. Jos haluamme kilpailla koneen kanssa, meidän tulee hyödyntää inhimillisyyttämme ja panostaa niihin asioihin, joita kone ei voi oppia – olla empaattisia, sopeutuvaisia, uteliaita ja luovia. Kirjassa on pitkä lista näistä tulevaisuudessa tarvittavista taidoista ja tykästyin niihin niin paljon, että isken ne tähän esseeseen hävyttömän pitkänä lainauksena:
”Sopeudu. Jo Charles Darwin sanoi, että sopeutuvin yksilö selviää – ei vahvin tai älykkäin. Siis: Opi uutta. Lue kirjoja, kuuntele podcasteja, katsele dokkareita. Ole valmis.
Ole korvaamaton, älä sopeudu joukkoon. Tee työsi niin hyvin, että sitä kannattaisi sinulta ostaa, jos olisit yrittäjä. Tulevaisuuden pärjääjä on se, jonka puoleen kaikki kääntyvät.
Ole mukava ja myötätuntoinen. Keinoäly voi päihittää sinut matikassa ja käden taidoissa, mutta tunneälyä sillä ei ole. Artificial intelligence on kova juttu, mutta emotional intelligence on ihmiskunnan valtti.
Kelaile kriittisesti. Ihmisen kyvyt ymmärtää, soveltaa, analysoida, tiivistää ja arvioida ovat yhä tärkeämpiä skillsejä. Ota oppia old school -rastoilta: koe, näe, pohdiskele ja järkeile. Uudesta kulmasta asioiden tutkailu on kullanarvoista. Reasoning on tulevaisuuden taito!
Hallitse data ja media. Älä pelkää uusia alustoja ja kanavia – ne ovat vain uusia tapoja olla yhteydessä toisiin ihmisiin. Kun lopetat uusien työkalujen haltuunoton, sitä lähempänä on kelkan reuna.
Ole valmis etätyöhön. Jos pystyt hoitamaan duunit ja ylläpitämään kommunikaation ihmisten kanssa tien päältä smoothisti, olet valmiimpi tulevaan.
Riko ajattelu elämästä putkena, joka kulkee koulutuksesta työn kautta eläkkeelle. Nämä vaiheet hämärtyvät, kun työ muuttuu ja elinikä pitenee. Tarvitaan joustavaa elämää, jossa työtä tehdään muun elämisen ohella.
Ole luova. Vaikka keinoäly oppisi tekemään telkkaria ja kirjoja, on ihminen niskan päällä luomisessa vielä pitkään – ellei aina.
Kokeile keikkatöitä. Samassa duunissa murjottaminen eläkeikään asti tuskin on tulevaisuutta. Freelancerin elämä on epävarmaa ja monista pelottavaa, mutta se voi olla tulevaisuutta yhä useammalle. Se on myös vapaata ja jos hyvin käy, tuottoisaa. Kehitä taitoja, joita voisit myydä, ja kokeile tehdä erilaisia keikkoja.
Jaksa käydä koulua. Automaatio vie luultavasti kaikista mekaanisimmat ja toisteisimmat työt, ja korkeammin koulutettujen hommat ovat paremmassa turvassa. Tulevaisuudessa koulutuskin hajautuu eri puolille elämää. Erilaisten ja eri iässä suoritettujen jatkokurssien, työpajojen ja verkkokurssien merkitys korostuu. Tulevaisuuden työntekijä etenee vähän kuin tietokonepelissä: hahmo kehittyy ja saa lisää ansiomerkkejä.
Matkusta. Tutustu vieraisiin kulttuureihin ja kieliin. Tulevaisuus ei ole rajamuurien aikaa.
Kirjoita itsestäsi tarina. Kyky puhua ja kirjoittaa ovat tärkeitä, ja vielä tärkeämpää on osata kertoa itsestään hyvä stoori. Kuka olet, mitä osaat, mikä sinua innostaa ja millainen ystävä olet?
Innostu! Asenne on tärkeä valtti työmarkkinoilla nyt ja tulevaisuudessa. Ole valmis muuttumaan ja oppimaan. Kuuntele tarkkaavaisesti ja ole läsnä. Kun ihminen on innokas ja kiinnostunut, hän pystyy mihin vain.”
Oli hauska huomata, kuinka käsi kädessä nämä ohjeet kulkevat akatemian toimintatapojen kanssa. Tiimioppimisessa olemme jatkuvasti sopeutumassa, haastamassa itseämme ja toisiamme ajattelemaan, käyttämässä luovuutta ja kehittämässä omaa ilmaisuamme. Opimme koko ajan paremmin tasapainoilemaan työn ja vapaa-ajan välillä ja ymmärtämään, kuinka olla aidosti läsnä. Olemme selkeästi oikealla tiellä – oppimassa tulevaisuutta.