Talk Like Ted

  1. Talk Like Ted
  2. 24.6.20
  3. Esseen kirjoittaja: Tuukka Pennanen
  4. Kirjapisteet: 2
  5. Kirja: Talk Like Ted
  6. Kirjan kirjoittaja: Carmine Gallo
  7. Kategoria/Opintojakso: YPK:n ulkopuoliset/Työharjoittelu

 

Kun saa luettavakseen kirjan, joka kertoo yhdeksän salaisuutta julkiseen puhumiseen ja esiintymiseen, voi vain hämmästellä sitä, miten pienet, mutta merkitykselliset asiat rakentavat vaikuttavan esityksen. Voi myös ihmetellä sitä, miten kankeaan esiintymismalliin itse on tottunut ja mitä on tottunut näkemään. Kirjassa käytetään esimerkkeinä lukuisia TED-puheita ja tutkimustieto on esitetty ymmärrettävästi, jotta kuka tahansa voisi valjastaa omat esiintymisensä näillä ”salaisuuksilla”.  Tässä esseessä “paljastan” osan salaisuuksista ja osan voit lukea itse kirjasta, joka on mielestäni paras esiintymiseen liittyvä kirja, jonka olen tähän asti lukenut.

Maailman huippupuhujia yhdistää ainakin yksi asia ja se on intohimo omaan aiheeseensa. Nämä maailmalla menestyneet puhujat eivät malta odottaa, että he pääsisivät puhumaan aiheestaan ja levittämään ideaansa muille ihmisille. Kun puhuu asiastaan intohimon liekittämällä palolla, tartuttaa ideaansa varmemmin kuulijoille kuin aiheestaan välittämätön puhuja. Kirjassa avattiin tutkimusta, jonka mukaan intohimolla oli tärkeä rooli liikeideoita pichatessa. Yksi merkittävimmistä kolahduksista kirjassa oli kysymys: Mikä saa sydämesi laulamaan? Tätä kysymällä voi selvittää omia intohimojaan ja sen avulla levittää omia ideoitaan paremmin. Tästä on ollut merkittävää käytännön hyötyä ja se on ohjannut minua suuntaan, jossa voin tehdä sitä, mitä todella rakastan.

Esiintyessä on tärkeää saada ihmiset luottamaan sinuun! Yksi hyvä tapa aloittaa esitys on kertomalla tarina. Erityisen hyviä ovat sellaiset arkiset, jokapäiväiseen elämään liittyvät tarinat, joihin kuulijoiden on helppo samaistua. Esimerkiksi perheeseen ja ihmissuhteisiin liittyvät tarinat ovat varsin toimivia tähän tarkoitukseen. Empatia on ihmisiä yhdistävää liimaa, jota voi luoda kertomalla tarinoita itsestä tai muista henkilöistä. Kaukaiselta tuntuvaan tarinaan kuulijan on vaikeampi samaistua ja sitoutua. Jokaisessa yleisössä on ihmisiä, jotka epäilevät sanomaasi tai ideoitasi tai jopa tuomitsevat sinut. Nimenomaan tarinoilla on helppo rikkoa jää tällaisten kuulijoiden välillä, kun he voivat paremmin samaistua puhujaan vaikka olisivatkin eri mieltä. Kirja kertoo, että tutkimusten mukaan tarinoiden aikana kertojan ja kuulijan aivot voivat niin sanotusti ”synkronoitua”, jolloin aivojen eri osat aktivoituvat molemmilla samanaikaisesti. Tämä tosin edellyttää sitä, että kuulija ymmärtää tarinan. Vaikuttavin tapa välittää tietoa on tarinan luoma tunneyhteys. Tarinat toimivat siis eräänlaisina työkaluina ideoiden, tunteiden ja ajatusten ”istuttamiseen” kuuntelijan mieleen.

Loistava puhe on kuin keskustelua yleisön kanssa, se on luontevaa ja luonnollista ja se vaikuttaa kuulijalle jopa spontaanilta, vaikka onkin tarkasti suunniteltua. Ihmiset kaipaavat aina johtajia, joita seurata. Kun siis esiinnyt, kävele, puhu ja ole kuin johtaja jota kuulijat olisivat valmiita seuraamaan. On nurinkurista, että monesti pelätään käyttää kehonkieltä sellaisena kuin se luonnollisesti on. Toki on myös eleitä joita ei kannata julkisesti tehdä, mutta pääsääntöisesti kehon kieltä ja erityisesti käsien liikkeitä voi pitää ikkunana puhujan ajatuksiin. Kirjassa kerrottiin alue jolla kädet kannattaa pitää esiintyessä ja onneksi se onkin melko luonnollinen sen kummemmin yrittämättä. On suositeltavaa pitää kädet seuraavalla alueella: vyön ja silmien välissä, ja sormen päiden välissä kun kädet ovat levitetty suoraksi sivuille. Erittäin yksinkertaista ja vaikuttavaa.

Ihmisaivot rakastavat uuden oppimista ja uusia asioita. Kerro siis yleisöllesi jotain täysin uutta, erilaista tai raikasta ratkaisua vanhaan ongelmaan, tämä vetää yleisön niin sanotusti pähkinöiksi. Niin pitkään kun puhuja opettaa yleisölle jotakin uutta, jota he voivat hyödyntää arkielämässä, tulee puhuja pitämään heitä koukussaan. Esimerkiksi Susan Cain, joka on introverttiuden sanansaattaja, on menestynyt puhuja, koska hän pakottaa kuulijat katsomaan maailmaa eri tavalla. Uuden opettamisesta ei kannata ottaa paineita, sillä yksikin uusi asia pystyy kiinnittämään kuulijan huomion. Tässä kohtaa voi kysyä itseltään: Minkä yhden asian haluat yleisön tietävän? Vastauksen tulisi olla enintään 140 merkkiä.

Toimita yleisölle leuat loksauttavia hetkiä! Tämä on yksi kirjan salaisuuksista ja se tarkoittaa niitä hetkiä kun esiintyjä tekee jotain shokeeraavaa, vaikuttavaa tai yllättävää, jotain sellaista mikä on liikuttavaa ja ikimuistoista. Se toimii koska kuuntelijoiden tunnelataus on suurempi ja tämän vuoksi viesti jää paremmin kuulijan muistiin ja johtaa toimintaan. Esiintyessä on myös tärkeää ottaa niin rennosti kuin mahdollista. Omaa aihetta tai itseään ei kannata ottaa turhan vakavasti, sillä huumori vähentää vastustusta ja tekee yleisöstä vastaanottavaisempaa. Aivot suorastaan rakastavat huumoria, esiintyessä ei kuitenkaan kannata yrittää olla hauska. Jos sinulle on käynyt jotain mistä löysit huumoria, on todennäköistä että kuulijatkin löytävät. Hauskojen vertauksien käyttäminen monimutkaisten asioiden selittämiseen toimii ja tekee esityksestä sekä hauskemman, että ymmärrettävän.

Siinä olivat kovimmat kolahdukset tästä kirjasta minun kohdallani, suosittelen lukemaan tämän kirjan jos haluat kehittyä esiintyjänä tai saada uutta inspiraatiota tekemiseesi!