Jari Salmisen teos Onnistu tiimityössä oli mielestäni erinomainen esimerkki siitä, kuinka kirjallisuus voi avata silmiä asialle, johon kuvittelee päässeensä jo jonkin verran sisälle kokemuksen kautta. Vaikka ensimmäinen vuosi akatemiaopintoja tulee pian täyteen ja tiimityö on tullut jo jonkun verran tutuksi käytännön myötä, koin lukiessani monta ahaa-elämystä ja yhdistin Salmisen esittämät esimerkit suoraan meidän tiimimme sisällä tapahtuneisiin tilanteisiin. Sain paljon uutta ajateltavaa ja kehitysideoita tiimimme toimintaan.
Salmisen mukaan sanaa ”tiimi” käytetään usein väärin, sillä sellainen porukka, jonka kanssa on hauska viettää työaikaansa ei yksinään riitä tiimin määritelmäksi. Mukavan työskentelyn lisäksi jäsenten täytyy olla osa yhteisöä, joka on sitoutunut toimimaan yhdessä jonkin päämäärän saavuttamiseksi, ymmärtää yhteistyön arvon työpaikalla ja ottaa yhdessä vastuun koko tiimin onnistumisesta. Vaikka kutsumme itseämme tiimiksi, näissä asioissa tuntuu välillä olevan parantamisen varaa. Joskus mennään ”oma etu edellä” ja tehdään asioita liian vähän koko tiimin voimin. Yhteisiä tavoitteita aletaan kuitenkin pikkuhiljaa löytämään ja pari viikkoa sitten saimme lyötyä lukkoon yhden yhteisen päämäärän ja päätimme viettää akatemian loppupuolelle sijoittuvan huippuleirin Kuubassa. Vaikka jokaisella on omat henkilökohtaiset tavoitteet ja pienemmän porukan projektit, on mukavaa tietää, että opintojen lopulla odottaa noin mahtava yhteinen palkinto.
Tiimin kehittyminen vaatii tietysti aikaa ja kirjassa esitellyt kehitysvaiheet tuntuvat edistyvän jopa pelottavan tarkassa järjestyksessä. Salminen on muokannut Bruce Tuckmanin (1965) esittämää mallia niin, että suoritusvaiheesta on irrotettu erilliseksi osaksi huipputiimivaihe. Kehitysvaiheet menevät hänen mukaansa näin:
- Perustamisvaihe
- Myrskyvaihe
- Oppimisvaihe
- Suoritusvaihe
- Huipputiimivaihe
- Hajoamisvaihe
Kuluneena keväänä olemme kulkeneet jo läpi perustamis- ja myrskyvaiheen. Jäsenillä on edelleen hieman hatara kuva tiimin yhteisistä tavoitteista, ja vaikka luotamme koko ajan toisiimme enemmän, ei yleisesti vallitsevaa, syvällistä luottamusta ole vielä syntynyt. Oli lohdullista lukea, että vaihe on tiimin kehityksen kannalta tarpeellinen ja että tämä on se hetki kun työstämme yhteisiä tavoitteita, opimme tuntemaan toisemme paremmin ja tekemään yhteistyötä. Salminen pelottelee, että jotkut jäävät tähän vaiheeseen pysyvästi, mutta toivon ettei se ole meidän kohtalomme. Tällä hetkellä meidän on tärkeää tukea erilaisuuden hyväksymistä ja muiden jäsenten kunnioittamista sekä välttää klikkiytymistä. Mielestäni olemme syksyn aikana kavunneet jo lähelle oppimisvaiheen rajaa ja joitain sen piirteitä on jo selkeästi havaittavissa. Oppimisvaiheen aikana jäsenet alkavat muodostaa yhteistyösuhteita ja syventää käsitystään yhteisistä päämääristä. Aletaan tunnistaa samankaltaisuuksia jäsenten välillä ja toiminta alkaa kehittyä vauhdikkaasti. Halutaan korostaa sitä, että tiimi on yhtenäinen ja tiimin identiteetti heijastuu toimintaan, joskus jopa pukeutumiseen saakka. Olemme panostaneet yhteiseen, hauskaan tekemiseen nyt alkusyksyn aikana ja näen ainakin itse heti siitä seuranneet muutokset. Riskitekijä tiimivaiheiden etenemisessä on se, että tuleva vuotemme on hyvin hajanainen yhteisen ajan kannalta. Tiimiläisillämme on edessä harjoittelujaksoja, opintomatkoja, ulkomaanvaihtoja ja omia reissuja, joten kaikki jäsenet ovat läsnä hyvin harvoin.
Jotta tiimi toimisi mahdollisimman hyvin, olisi tärkeää koostaa se mahdollisimman erilaisista persoonallisuuksista. Näin jäsenet täydentäisivät toisiaan ja osaaminen olisi mahdollisimman laaja. Vaikkei meidän tiimiämme ole laitettu yhteen erilaisuutemme vuoksi, löytyy meiltä aika kivasti vaihtelua persoonien ja osaamisten välillä. Tiimistä on selkeästi erotettavissa ekstrovertteja ja introvertteja, analyyttisia ja tunnevaltaisia ihmisiä, kuten myös Belbinin tiimiroolitestin mukaan erilaisiksi tyypeiksi jakautuvia henkilöitä. Tiimiroolitestin tulokset ovat näkyvillä toimistollamme, mutta olisi mielenkiintoista käydä tuloksia tarkemmin läpi ja keskustella siitä, kuinka saamme hyödynnettyä erilaisia rooleja ja persoonallisuuksia yhä paremmin.
Uskon, että lukemani myötä ymmärrän tiimin toimintaa ja kehitystä entistä paremmin. Sain oppeja tiimiläisenä kehittymiseen, konfliktien ratkaisuun ja erilaisuuden hyödyntämiseen. Tämän kirjan pariin tulee todennäköisesti palattua myöhemminkin.