Otatko opiksesi?

 

  1. Esseen nimi: Otatko opiksesi
  2. Kirjoituspäivämäärä: 18.4.2020
  3. Esseen kirjoittaja: Joose Homanen
  4. Kirjapistemäärä: 2
  5. Kirja: Otatko opiksesi?
  6. Kirjoittajat: Mikko Ojanen
  7. Opintojakso: Y-akatemian kehittäminen

 

 

Keskittyneet ja levänneet ihmiset oppivat paremmin kuin väsyneet ja kyllästyneet. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta kun alkaa hieman miettimään niin tässä lauseessa on ajatusta takana. Ennen akatemianopintoja luennoilla nuokkuminen väsyneenä auditorion takarivissä ei välttämättä ollut kaikista tehokkainta opiskelua. Väsymykseen kun lisätään vielä läppärin näytöllä pyörivä Hesarin etusivu, ja puhelimessa oleva some ja viestitulva, niin tietää jo ettei luennosta jää mitään käteen.

Lukiessani Mikko Ojasen kirjaa Otatko opiksesi aloin oivaltaa, että opiskeluun vahvasti vaikuttava tekijä on onnistumisen tunne.  Edellä mainitulla ”opiskelutaktiikalla” ei kurssinumeroissa ollut kyllä mitään mainittavaa positiivisesti, eikä onnistumisia tullut. Ja kun onnistumisia ei tule, ei myöskään ole motivaatiota panostaa perusasioihin, kuten uneen, ruokailuun tai liikuntaan.

Oppimisessa tärkeää on kysyä itseltään Miksi? Mielestäni on tärkeää asettaa itselleen tavoitteita asioissa joita tekee, jotta tekemisestä ei tulisi vain päämäärätöntä peukaloiden pyörittelyä. Tavoitteiden asettaminen auttaa myös oppimisessa. Tavoitteita asettaessa kannattaa myös miettiä mikä olisi sellainen tavoite, joka sytyttäisi sisäisen motivaation asiaa kohtaan. Akatemiamaailmassa toiminta on todella vapaata verrattuna ”tavalliseen” opiskeluun, ja motivoivia asioita kyllä löytää, kunhan haluaa niitä etsiä.

Kirjassa puhuttiin myös rutiinien rikkomisesta. Pidän itseäni melko järjestelmällisenä ihmisenä, joten tietynlaisia rutiineja on kertynyt vuosien varrella opiskeluun sekä työskentelyyn. Rutiinien rikkominen kuitenkin virkistää aivoja ja luo uusia ärsykkeitä. 2+2 =4, mutta niin on myös 3+1. Ennen akatemiaa ajattelin, että tulen tekemään melko perinteisiä ”tradenomijuttuja” projekteina, kuten myyntiä tai markkinointia, rutiineja rikkomalla olen kuitenkin päätynyt tekemään verkkosivuja, sekä kehittämään opiskelijayrittäjyysyhteisöä. Kannattaa siis harjoitella monipuolisesti erilaisia asioita, niin voi löytää uusia tulokulmia asioihin.

Mikko Ojasen kirjassa Otatko opiksesi on oppimisen tehostamiseen paljon hyviä vinkkejä, kuten tuplawarmistaminen. Yksinkertaisesti se tarkoittaa opitun kertaamista, jotta varmistut asioista, jotka olet jo kuullut. Ihmisaivojen kapasiteetti ei riitä muistamaan kuin tietyn verran tietoa päivää tai vaikkapa palaveria kohden, joten on ajoittain tärkeää kerrata, eli tuplawarmistaa.

Lopuksi: kysy itseltäsi miksi? Nuku, syö, liiku. Riko rutiineja. Muista Tuplawarmistaminen.