Nukkumalla menestykseen

Esseen kirjoittaja: Emilia Perkkola

Kirjoituspäivämäärä: 25.11.2020

Kirjapistemäärä: 3

Teos: Nukkumalla menestykseen

Kirjan kirjoittaja: Henri Tuomilehto ja Jouni Vornanen

Kategoriat: Tiimioppijan matkaeväät

 

Nukkumalla menestykseen   

Kirjan, ”Nukkumalla menestykseen”, on kirjoittanut hyvän unen lähettiläs, unilääkäri Henri Tuomilehto ja Savonian-ammattikorkeakoulussa 20 vuotta työskennellyt viestinnän ammattilainen, tietokirjailija Jouni Vornanen. Kuten kirjan nimestä on pääteltävissä, teos käsittelee unta; unen merkitystä ihmisen terveydelle tutkittuun tietoon pohjautuen, yleisimmät unihäiriöt ja vinkit unenlaadun parantamiseen.

Tiesitkö, että yli 300 000 ihmistä popsii unilääkettä iltaisin? En minäkään ennen kirjan lukemista. Luku on mielestäni todella huolestuttava. Haluamme olla tehokkaampia parempia, menestyneempiä, haluamme enemmän ja enemmän. Siitä huolimatta useat ihmiset laiminlyövät terveyden ”pyhän kolminaisuuden”: ravinnon, treenin ja levon, etenkin levon osa-aluetta, vaikka tämä ”pyhä kolminaisuus” olisi avain tehokkuuteen, menestykseen jne. Missä mennään vikaan?

Kerron teille, että olen myös itse kuulunut tuon yli kolmen sadan tuhannen unilääkettä popsivan ihmisen joukkoon. Vuonna 2011, lukion päätyttyä, muutin uuteen kylään/kaupunkiin. Muutin ensimmäistä kertaa omilleni, tuntemattomaan paikkaan, enkä tuntenut kyseisestä pikkukylästä ketään. Sain ystäviä, pääsin harrastamaan rakasta urheilulajia, ringetteä, mutta siitä huolimatta elin pitkän unettoman jakson. En tarkalleen muista, missä vaiheessa ja miksi aloin valvoa öitä. Unettomuuden jatkumisen syyn muistan kyllä. Kun vietät riittävän monta unetonta yötä, tulee siitä tapa ja kierre, josta on vaikea päästää irti. Minua pelotti jo päivisin, että mitä jos en seuraavanakaan yönä saa nukuttua. Olin todella väsynyt, koska en nukkunut, opiskelin ja liikuin aktiivisesti. Siitä huolimatta uni ei tullut. Hakeuduin lääkäriin. Sain suulliset ohjeet unen parantamiseen: unihygieniasta huolehtiminen, rauhoittuminen ennen nukkumaan menoa, raskaan liikunnan välttäminen myöhään illalla jne. Lääkäri määräsi minulle myös unilääkkeet, joita voisin ottaa tarvittaessa. Koin suurta tarvetta tarttua purkkiin, koska olin väsynyt ja peloissani. Muistan unilääkkeen auttaneen aluksi, nukahtamiseen, mutta ei se väsymystä tai unettomuutta poistanut. Jossakin vaiheessa havahduin jopa siihen, ettei unilääkkeestä ole mitään hyötyä. En saanut nukuttua unilääkkeestä huolimatta. En hakeutunut uudelleen lääkäriin, koska koin, etten sieltä saa apua oikeisiin ongelmiini. Tuli kevät, koulu loppui ja palasin syntymäkaupunkiini ja unihäiriökierre oli tiessään.

Näin vuosia jälkikäteen ajateltuna omalla kohdallani oli kyse psyykkisestä stressistä. Kukaan ei kuitenkaan tarttunut tähän todelliseen ongelmaani, johon ajattelen oikean lähestymistavan olevan mielenterveysapu, ei unilääkeresepti. Tähän aiheeseen Tuomilehto ja Vornanen paneutuvat kirjassaan. He korostavat uniongelmien hoidossa tarkkaa lähtötilanteen kartoittamista, juurisyyn tavoittamista. Kun juurisyy saadaan selville, eikä painoteta pelkästään oireiden hoitamista, on uneen liittyvät ongelmat mahdollista saada kuriin.

Kirjassa käsiteltiin kattavasti erilaisia unihäiriöitä. Se, että unihäiriöitä käsiteltiin asiakasesimerkkien kautta, oli erittäin mielekästä. Realistisuus unihäiriöiden yleisyydestä tuli esimerkkien kautta todellisemmaksi ja lähemmäksi itseä. Suurena yllätyksenä kirjasta nousi uniapnean yleisyys ikää ja sukupuolta katsomatta. En aikaisemmin tiennyt, että kyseistä unihäiriötä esiintyy myös lapsilla.

Kirjan myötä tulen entistä enemmän asiakkaiden kanssa työskennellessä korostamaan unen merkitystä. Aion ottaa asian esiin alkukartoituksesta lähtien. Mikäli asiakkaan ongelmana on riittävän levon puute, on se ensimmäinen asia, johon elämäntapojen osalta lähdetään tekemään muutoksia. Kirjan sanoman mukaan ”uni on parasta lääkettä”. Sillä on vaikutusta kokonaisterveyteemme. On todettu, että huonosti nukkuvat ovat riskissä sairastua muun muassa sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin sekä aineenvaihduntasairauksiin kuten diabetekseen. Liian vähäinen uni ja huono unenlaatu ovat myös yhteydessä ylipainoon sekä siitä seuraaviin ongelmiin.

Sain suosituksen tarttua tähän kirjaan ja voin todella lämpimästi laittaa suosituksen eteenpäin. Uni on yhtä tärkeää meille kaikille, joten vaikka et olisi kärsinyt uneen liittyvistä ongelmista, on kirja sinulle.