Inspiroivat tarinat yrittäjyydestä

Kun näkee tarpeeksi vaivaa ja tekee tarpeeksi töitä unelmansa eteen, melkein mikä tahansa on mahdollista.  

Exit – 15 inspiroivaa tositarinaa yrittäjyydestä, Anssi Kiviranta & Matias Mäenpää

Taivas+Helvetti, Terho Puustinen

Essee on kirjoitettu yhdistämällä kaksi yrittäjätarinoita kertovaa kirjaa. Molemmat kirjat kertovat tositarinoita yrittäjyydestä. Exit kertoo yritysten tarinan perustamisesta yrityksen myyntiin saakka. Kirja on kirjoitettu mielenkiintoisesti ja selkeästi. Jokaisen tarinan lopussa yrittäjät kertovat mottonsa, josta mieleenpainuvin motto oli; ”jos ei ota riskiä, ei voi juuri mitään saavuttaakaan”.  Tämä motto herätti ajattelemaan, sillä näin se on. Riski sisältyy moneen uuteen asiaan elämässä, on se sitten yrityksen perustaminen, uusi työ tai uusi asuinpaikkakunta. Usein täytyy ottaa riskejä, jotta voi saavuttaa jotakin – mahdollisesti unelman ja onnen.

Kirjassa kerrottiin muun muassa Jungle juice bar -ketjun tarina. Se oli mielenkiintoinen, sillä en tiennyt sen olevan Suomalainen ketju. Yrityksen perustaja Noora Fagerström on myös koulutukseltaan tradenomi. Pidän Jungle juice barin mehuista ja smoothiesta paljon. Liikeidea on hyvä ja juuri tähän aikaan sopiva, sillä ihmiset panostavat terveellisiin elämäntapoihin yhä enemmän.  Oli mielenkiintoista kuulla, kuinka Noora Fagerström on itse kehittänyt reseptejä ja näin luonut tarinan alusta saakka itse. Vaikeitakin taloudellisia aikoja yrittäjä on nähnyt. Vaikeuksien yli on päästy ja Jungle juice barista tuli ketju, joka löytyy yhä monesta Suomen kaupungista.

Taivas+helvetti kirja on hyvin samantapainen, se kertoo niin menestyksestä kuin menettämisestä yritysrintamalla. Kirjan mieleenpainuvin tarina oli tarina Vilan franchising yrittäjästä Suvi Widgrenistä. Tarina oli mielenkiintoinen, sillä Suvi on myös koulutukseltaan tradenomi ja suorittanut opintonsa Jyväskylän Tiimiakatemiassa. Suvi uskoi alusta asti unelmansa toteutumiseen. Rohkeudella, sekä periksi antamattomalla asenteellaan hän sai Vilan maajohtajan vakuutettua kyvyistään, ja näin Vila perustettiin Jyväskylään – Suvin unelmasta tuli totta.

Yrittäjät antavat ajattelemisen arvoisia näkökulmia eri asioihin. Tarinat inspiroivat, sillä he ovat kovalla työllään ja vahvalla uskolla omaan asiaansa saaneet hienoja asioita aikaan. Kun näkee tarpeeksi vaivaa ja tekee tarpeeksi töitä unelmansa eteen, melkein mikä tahansa on mahdollista.