Otatko Opiksi?

Otatko opiksesi? 

 

 

Käsittelen tässä esseessä oppimista, Mikko “OJ” Ojasen Otatko opiksesi kirjan kautta.  Ojanen on suomalainen yritysvalmentaja ja opettaja. Ojasen perustama Kaswu Oy ja heidän kehittelemänsä tuplawarmistamis prosessin kautta he kehittävät oppimista ja työyhteisöjä yhdessä asiakkaidensa kanssa, perusasioita kunnioittaen. Yritys tutkii ja kehittää työvälineitä perinteisen ja digitaalisen oppimisen tueksi kaikille oppimisesta kiinnostuneille.  Kirjan pääpilareina toimivat mm. Seuraavat kysymykset: Mitä teet, kun haluat oikeasti yltää parempiin oppimistuloksiin? Millaisilla pienillä asioilla saat energiaa oppimisen tiellä? Miten opit siirtyvät taidoiksi ja tavoiksi tosielämään? 

“Aina kun kuuntelee toista, oppii jotain uutta” 

Ojanen aloittaa kirjansa muistellen omaa lapsuuttaan ja oppimistaan tai lähinnä sitä miten vaikeaa se hänelle olikaan. Oppivaikeuksieni vuoksi paneudun tekstiin erityisen syvästi ja koen yhteenkuuluvuutta samankaltaisesta historiastamme. Mutta lapsena olin taitava leikkimään niin kuin Ojanenkin miettii olleensa. Leikkiminen on yksi oppimisen muoto, joten kysymys kuuluukin, miksi leikkiminen täytyy jättää taakse aikuistuessa? Muistan, miten ensimmäiselle luokalle meno oli niin jännittävää ja ihmeellistä. Uusi kiinnosti, enkä tuskin malttanut odottaa seuraavaa koulupäivää.  Tämä innostus tosin katosi joksikin aikaa, kun en löytänyt omaa oppimistyyliä ja minut asetettiin automaattisesti lahjattomien ruutuun. Mietin kovasti kirjaa lukiessani, että päteekö Ojasen sanoma “omasta vastuusta” myös silloin kun puhutaan opiskelemista opettavasta peruskoulutuksesta. Mielestäni ei niinkään ja soveltaisinkin kirjaa enemmän perusopetuksen ohittaneille. Meille kaikille luodaan tietynlainen perusta siitä, miten tulisi opiskella ja mitä oppimistyylejä ylipäätään on. Opettaminen on kehittynyt suurin harppauskin siitä, kun itse olin peruskoulussa, onneksi! Miten tämä lapsen omainen into ja ihmetys olisi mahdollista omaksua aikuisena? Tähänkin kysymykseen löytyy vastauksia tästä kirjasta, mutta mitäs jos pohtisit kysymystä myös itse? 

 

Oppilaiden ja opiskelijoiden olisi paljon helpompi käydä läpi jokapäiväistä opiskelurutiinia, jos kouluaineet olisi omistettu tehokkaan oppimisen tekniikoille ja menetelmille. Tiesitkö, että oppimiseen valmistautuminen on yhtä tärkeää kuin itse oppimisprosessi? Mitä tarkoittaa oppimaan oppiminen? Kirja tarjoilee oppimisen lyhyen oppimäärän seuraavasti keskittyneet ja levänneet ihmiset oppivat paremmin kuin väsyneet ja kyllästyneet. Yritä muistaa, mitä olet juuri oppinut ja kirjoita sen pääkohdat ylös, tämä saattaa olla yllättävän hyvä tapa oppia. Itseasiassa oppimisen matka on täysin samanlainen kuin yrityksenkin perustaminen. On pohdittava omat motivaatiot ja arvot ja näiden on oltava linjassa tavoitteesi kanssa, jotta voit edetä konkreettisesti. Kun sinulla on tavoite, johon tähdätä ja sinulla on tiedossa mitä sen tavoittamiseen tarvitset, pääset siihen päämäärään varmasti. Päämäärään päästäksesi matkalla kuuluukin olla haasteita, tämä viimeistään auttaa poistumaan omalta mukavuusalueelta ja samalla kehität itseäsi. “Oppiminen on yksinkertaisesti elinaikainen diili” On siis esitettävä itselleen kysymyksiä kuten, miksi haluan tähän päämäärään? Mitkä tekijät minua motivoi? Kun ihminen alkaa ponnistelemaan oman onnistumisensa eteen hienoja asioita alkaa oikeasti tapahtua 

 

Palaan nopeasti pääaiheen keskiöön eli oppimiseen, haluan aukaista käsitettä tarkemmin. Mitä on oppiminen? Miten aivomme toimivat? Kaiken oppimisen keskiössä lienee aika, toistot, mielenkiinto ja prosessin syvempi ymmärtäminen. Kenen vastuulla oppiminen sitten on? Katso peiliin ja vastaus on selvä. Kukaan muu ei voi pakottaa tietoa aivoihimme, olemme siis itse vastuussa oppimisestamme. Mikä on motiivi? Mitkä ovat minun motivaationi? Kenelle teen tätä, kenelle opin?  Kuka minä haluan olla ja mitä minun täytyy oppia, jotta pääsen siihen päämäärään? Kirja herättää paljon kysymyksiä, joihin se suorastaa haastaa pohtimaan vastauksia. 

 

 Onko laiskuus merkki siitä, että et pidä asiaa tarpeeksi tärkeänä? Pitäisikö poistaa jotain turhaa ja aikaa vievää ja lisätä hyödyllistä harjoitetta, joka johtaa päämäärääsi? Me siis tosiaan luomme oman kiireemme ja ajanhallintamme, rakennamme itsellemme joko uuvuttavan oravanpyörän tai unelmiemme elinympäristön. Tietoinen oman toiminnan kriittinen seuranta ja muuttaminen voivat pienessäkin mittakaavassa vaikuttaa suuresti elämäämme. Mitä jos tänään en torkuttaisi, mitä jos söisin kunnon aamupalan, mitä jos illalla lukisin oikeaa kirjaa ja kävisin unille hyvissä ajoin. Nämä ovat niitä pieniä puroja, joita laiminlyömällä elämämme muuttuu helposti raivoavaksi koskeksi, joka lopulta uuvuttaa ja vie halumme tehdä yhtään mitään. 

 

Terveys uni, lepo ja palautuminen ovat tärkeitä ominaisuuksia niin oppimisen kuin normaalin elämän toteuttamisen kannalta. Mitkä asiat ovat tärkeitä elämässäsi? Se että luet somen jokaisen postauksen vai se, että kehosi ja mielesi pysyvät terveinä? Jätä kännykkä tai näyttöpääte illalla tai heti herättyäsi pois ja lue vaikka kirjaa, joogaa, meditoi tms. Pahanlaatuinen stressi voi lamaannuttaa, univaje huonontaa toimintaamme. “Terve keho terve mieli”. Muista myös tauot, keskittymiskyky herpaantuu, jos yhtäjaksoisesti istutaan aloillaan yli tunti kerrallaan, liikkuminen ja ulkoilu puhdistavat kehoamme ja aivojamme. Harjoittele, kokeile ja opettele eritavoilla erilaisten ihmisten kanssa. Haasta itseäsi ja kyseenalaista oppimistyyliäsi ihan päivittäisessäkin tekemisessä, näin voit aktivoida ajatteluasi monipuolisemmaksi. Tuplawarmista opittua tietoa, käytä muistiinpanoja ja kirjaa ylös oppimasi asiat saman päivän aikana tai myöhemmin ja palaa opittuihin asioihin uudelleen ajan saatossa, pohdi mitä on jäänyt mieleen. Ihminen oppii myös opettaessaan, jaettuna tieto kasvaa ja kaikki osalliset oppivat tarkastelemaan aihetta usealta näkökulmalta. Syvenny opittuun tietoon ja hae lisätietoa, jotta pääset tavoittelemaasi päämäärään. Tämä kaikki kuulostaa ja tuntuu kovin tutulta eikö? Akatemian toimintamalleja vilisee kirjan sivuilla ja se saa minut hymyilemään, on ihana kuulla, miten moniin ihmisiin tällainen oppimistyyli on vaikuttanut positiivisesti. Onhan näistä luettelemistani asioita varmasti hyvinkin moni ihminen tietoinen, mutta miksi on helpompi palata “huonoihin” opittuihin malleihin kuin omaksua paremmin toimiva tapa? Ihminen toimii yksinkertaisesti nopeasta ärsykkeestä palkintoon, taisipa Ojanen verrata tätä koiramaailmastakin tuttuun osallistamiseen. Tästä syystä sosiaalinen media on niin koukuttava ja siksi ostat heräteostoksena suklaapatukan. On siis päätettävä, tyytyykö siihen vai haluaako oikeasti saavuttaa päämääränsä. 

 

Kirja vastaa moniin kysymyksiin, mutta mikä mielestäni on tärkeintä, se kysyy paljon. Pallo siirretään lukijalle ja haastetaan ottamaan härkää sarvista tai katsomaan peiliin. Kirjaa lukiessa aktivoidaan ottamaan vastuu omasta oppimisestaan. On turha turvautua ajatukseen siitä, että valmentaja tai opettaja ei ole tehnyt sitä tai tätä. On siis itse tehtävä työ itseään aidosti kiinnostavan asian eteen myös silloin kun se ei tunnu helpolta. Kirja sisältää useita käytännönratkaisuja arjen ongelmallisiin vaikutteisiin, joita olemme itse rakentaneet vuosien varrella. Ojanen haastaa sinua “heittämään tekosyyt mäkeen” ja kokeilemaan jotain täysin uutta. 

 

“Tämä kirja on tarkoitettu kaikenikäisille oppijoille. Se on kirja niille, jotka haluavat selviytyä opinnoistaan paremmilla arvosanoilla; niille, joilla on tarve valjastaa yritysmaailman valmennusopit tekemisen tasolle; niille, joiden unelmana on oppia paremmat elämäntavat ja saada ne juurtumaan tavoiksi. Lisäksi kirja opastaa lukijan käyttämään Suomessa kehitettyä Tuplawarmista®-nimistä oppimisen työvälinettä, joka yksinkertaisesti mutta tehokkaasti auttaa saavuttamaan tosielämän tavoitteet”.  

 

Suosittelen kokeilemaan Tuplawarmista mallia luettuasi kirjan, kokeile luetella viisi parasta oppia mitä kirjasta sait. Vastaa muutamaan kysymykseen kuten, miten parannat osaamistasi näiden viiden asian parissa? Miten vien nämä arkeen? Miten vien asiaa eteenpäin tulevaisuudessa? Tee tuplawarmistus asioista, jotka oikeasti koet tärkeiksi ja toteuta ne aidosti. “Hanki henkiset henkselit”   ja luo itsellesi luotettava systeemi, joka toimii juuri sinulle. 

 

Kirjailija: 

 Mikko ”OJ” Ojanen 

Julkaisuvuosi: 

2018 

Sivumäärä: 

 126