Pieni kirja johtamisesta

Esseen kirjoittaja: Rosalin Sallinen

 

Kirjoituspäivämäärä: 10.8.2020

 

Kirjapistemäärä: 1

 

Teos: Pieni kirja johtamisesta

 

Kirjan kirjoittaja: Teija Rantala

 

Kategoriat: Johtajuus

 

Teija Rantalan Pieni kirja johtamisesta antaa yllättävän paljon konkreettisia ja yksinkertaisia neuvoja tämän päivän johtajalle. Kirja on tehty niille, jotka kaipaavat kannustusta ja rohkaisua myös lohdutusta siihen, ettei kaikki mene niin kuin oli ajatellut.

Tämän päivän johtaja joutuu yleensä kokemaan yksinäisyyttä, epävarmuutta ja epäonnistumisen pelkoa. On hyvä tiedostaa, ettei yksinään johtaja pysty vaikuttamaan muutoksiin ilman työyhteisön apua. Johtajan tehtävänä on johtaa ihmisiä, ei koneita. Ihmisten kanssa työskenteleminen haastaa johtajaa kuuntelemaan työntekijöitä ja reagoimaan esimerkiksi kritiikkiin.

Organisaatiossa on mietittävä, ketkä sopisivat samaan tiimiin, miten tavoitteita seurataan ja miten omaa valtaa ja vastuuta voi vähentää. On tietysti helppoa ja mukava johtaa tiimiä, joka toimii eikä konflikteja synny, mutta välillä on osattava haastaa ihmisiä erilaisiin tiimeihin ja saada heidät toimimaan yhdessä. Itse työntekijänä tai johtajana haastaa ihmisiä kokeilemaan erilaisten ihmisten kanssa työskentelemistä ja olemaan avoin tutustuessa uusiin ihmisiin. Helposti valitaan tuttu ja turvallinen kaveri, jonka kanssa työskentely sujuu. Itse olen viimeaikoina kokenut, että on päässyt kohtaamaan tuntemattomia ihmisiä ja saanut kokemusta erilaisista näkökulmista.

Tärkein oppi itselleni tuli se, ettei johtajan tarvitse osata kaikkea tehdä itse, vaan tärkeintä on delegoida kaikki minkä voi. Yksinään ei kannata myöskään jäädä, on hyvä oppia pyytää apua, jos omat voimavarat evät riitä. Ylipäätänsä keskustelu on tärkeää työyhteisössä, välillä on hyvä nostaa kissoja pöydille usein ja pyrittävä kuuntelemaan ihmisiä, mitä heillä on sanottavaa.