Viisas pääsee vähemmällä 2.0

Itsensä johtaminen on ehkä tärkein taito, mitä tulisi oppia. Monesti luulemme, että menestyksemme on kiinni jostain muusta, kuin itsestämme.

Kirjoituspäivämäärä: 14.3.2021

 

Kirjapistemäärä: 2 YPK

 

Teos: Viisas pääsee vähemmällä 2.0

 

Kirjan kirjoittaja: Sampo Sammalisto

 

Opintojakso: Johtajuus

 

Itsensä johtaminen on ehkä tärkein taito, mitä tulisi oppia. Monesti luulemme, että menestyksemme on kiinni jostain muusta, kuin itsestämme.

Meidän elämässämme tapahtuu jatkuvasti asioita, mihin reagoimme jollain tavalla. Kirjan myötä opin ymmärtämään, miten esimerkiksi rauhallinen työskentely on tärkeää ja olisi hyvä välttää jatkuvia keskeytyksiä kuten puhelimen merkkiääniä. Olen esimerkiksi toiminut niin, että suljen puhelimeni aika ajoin enkä katso sitä useasti. Huomaan, että ajatukseni pysyvät paremmin kasassa, kun keskityn olennaiseen.

Olen oppinut suunnittelemaan työpäiviäni eli opiskelujani sekä viikkoja etukäteen kalenteriini, pidän edelleen paperisesta kalenteristani, mutta pikkuhiljaa oppinut myös käyttämään puhelimen omaa kalenteria. Jatkossa haluan oppia luottamaan puhelimen toimivuuteen paremmin, jotta voisin suunnitella ajankäyttöäni. Tämä taito auttaa minua varmasti vähentämään stressiä ja pystyn omaa työtäni jaksottamaan ja suunnittelemaan paremmin. Toinen hyvä käytäntö on esimerkiksi tehdä tarkistuslistoja, mitä olen joskus käyttänyt esimerkiksi pakkaamista varten, jotta kaikki oleellinen tulisi mukaan. Tarkistuslistojen käyttäminen kirjan mukaan vapauttaa täyden keskittymisen luovaan työhön ja ongelmanratkaisuun, minkä uskonkin pitävän paikkaansa.

Henkisen hyvinvoinnin ylläpitäminen onkin sitten eri juttu, elämässämme voi tapahtua mitä vain ja yllättävät uutiset saavat meidät välillä täysin tolaltaan. Välillä tuntuu, että tulevaisuus näyttää epävarmalle ja vaikealle ja tämä vaikuttaa omaan uneeni. Uni on ainakin se tärkein hyvinvointiin vaikuttava tekijä, tänä päivänä huomaan esimerkiksi sen, kuinka väsynyt olen. Monenlaiset asiat ovat pyörineet päässäni ja ovat vaikeuttaneet unensaantiani, ja päivän askareet ovat tuntuneet melko raskailta. Jatkossa tähän on kiinnitettävä vaan entistä enemmän huomiota ja koitettava parantaa kokonaisvaltaista hyvinvointiani.

Toki tiedostan, että omat pinttyneet tapani ja kokemukset vaikuttavat myös tähän päivään voimakkaasti. Puhutaan henkilökohtaisesta kehittymisestä, tiedostan omat heikkouteni ja olen huomannut, kuinka oma suhtautuminen itseeni tai jopa muihin on ollut aika ajoin todella pessimististä. Haluan jatkossa opetella ja lisätä omaan ajattelutapaani tätä ”kasvun kehitystä”, jotta saisin omaan elämääni enemmän positiivista suhtautumista ja jotta voisin jakaa sitä myös muille. Kirjassa olikin hyvä tiivistetty taulukko tästä lukituksesta käsityksestä sekä kasvun käsityksestä, missä vertailtiin näitä ja annettiin kehitysideoita ja vinkkejä siitä, miten sitä voi lisätä ja mitä tulisi taas välttää.

Talouden hallinta on myös asia, mihin koen tarvitsevani enemmän tietoa ja tukea, jos miettii oman tai yrityksen talousasioita. Olen huomannut, kuinka talousasioihin ei ole kouluaikoina saanut kovin paljon tukea ja opastusta. Omat hahmotukseen liittyvät haasteet myös hankaloittavat välillä mihin rahaa menee, joten jatkossa haluan entistä enemmän kiinnittää huomiota oman talouteeni ja harkita enemmän, mihin rahani haluan käyttää. Onneksi tänä päivänä pystyy seuraamaan oman nettipankin taloudenhallinta osuudesta menot ja tulot. Sekä myös itse pystyn tekemään omanlaisia budjetointeja ja muita laskelmia, jotta voi etukäteen suunnitella rahankäyttöäni.