Meditations

Meditations on kooste Rooman hallitsijan Marcus Aureliuksen muistiinpanoista.

1.Kirjoituspäivämäärä: 18.01.2020 

2.Kirjapistemäärä: 2 

3.Teos: Meditations 

4.Kirjan kirjoittajat: Marcus Aurelius 

5.Kategoria: Mediatuotanto 

 

 

Meditations on kooste Rooman hallitsijan Marcus Aureliuksen muistiinpanoista. Aurelius hallitsi Roomaa vuosina 161-180. Aureliuksen muistiinpanoista käy ilmi stoalaisen filosofian periaatteet ja käytännöt. Vaikka kirjoitukset ovat vanhoja ne juurtavat niin syvälle ihmisen käyttäytymiseen, että ne pätevät vielä tänäkin päivänä. 

 

Keskity omiin heikkouksiisi älä muiden 

Sen sijaan että tuomitset, arvostelet tai välttelet muita heidän epämiellyttävän käytöksen vuoksi, kannattaisi keskittyä tiedostamaan omat ongelmasi ja pyrkiä korjaamaan niitä. Et voi vaikuttaa muiden ihmisten käyttäytymiseen, vain omaasi. Älä siis tuhlaa aikaa asioihini mitä et voi muuttaa vaan käytä se asioihin, joita voit muuttaa. 

 

Kaikella on tarkoitus 

Vaikka miellämme asiat negatiivisiksi tai positiivisiksi, kaikki asiat ovat merkityksellisiä ja niillä on oma tarkoituksensa, vaikka ihmismieli ei sitä pysty ymmärtämään. Looginen ajattelu on rajallista. 

 

Kärsiminen on vapaaehtoista 

Oma suhtautuminen ulkoisiin tekijöihin määrittää kokemuksesi. Voit itse valita taisteletko todellisuutta vastaan vai hyväksytkö sen sellaisenaan. Negatiivisuus on mielesi tuote, todellisuus on kauneutta. 

 

Lopuksi 

Kirja ei ole ehkä kaikista helppolukuisin sillä se on koostettu lähinnä muistiinpanoista, kieliasu ei ole tätä päivää, joten se vaatii syventymistä kirjan ääreen. Teksteissä piilee kuitenkin opetuksia, joita voi soveltaa sellaisenaan vielä tänäkin päivänä.